Antena 3 CNN Actualitate Sarkozy: "Îl voi asocia pe Băsescu la preşedinţia UE"

Sarkozy: "Îl voi asocia pe Băsescu la preşedinţia UE"

Sarkozy: "Îl voi asocia pe Băsescu la preşedinţia UE"
04 Feb 2008   •   12:55

Vizită importantă la Bucureşti: preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a venit în România pentru a semna un parteneriat strategic cu ţara noastră. Sarkozy i-a comunicat cu această ocazie preşedintelui Traian Băsescu că îl va asocia la preşedinţia Uniunii Europene, pe care Franţa o preia la 1 iulie. Declaraţia a fost făcută la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună a celor doi şefi de stat. ?Sunt onorat să fiu primul preşedinte al Republicii Franceze care vine în România, după ce aceasta a intrat în UE?, a precizat şeful de la Elysee la începutul discursului său. Un element important al discuţiilor dintre cei doi l-a reprezentat proiectul Nabucco. În acest context, Băsescu a anunţat că ?firma de stat franceză Gaz de France va fi asociată proiectului Nabucco, România urmând să fie un susţinător al Gaz de France". În replică, Sarkozy şi-a exprimat mulţumirea faţă de gestul preşedintelui român. "Franţa e foarte sensibilă la acest lucru şi acest sprijin este foarte important pentru Gaz de France", a declarat preşedintele din Hexagon.

SARKOZY: SUNT ONORAT SĂ FIU PRIMUL PREŞEDINTE FRANCEZ ÎN ROMÂNIA, DUPĂ ADERARE -

Sarkozy: consider inveitabilă declararea independenţei Kosovo
În ceea ce priveşte reacţia franceză la rezultatul alegerile din Serbia, Nicolas Sarkozy a reiterat sprijinul pe care Franţa i-l va acorda lui Boris Tadic, precizând: ?consider inveitabilă declararea independenţei Kosovo?. Aceasta trebuie să se facă în cele mai bune condiţii, ?iar Europa trebuie să rămână unită. Toate ţările din Balcani au până la urmă vocaţia de a face parte din UE, inclusiv ţări ca Republica Moldova?, a încheiat preşedintele Franţei.

Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo declarată unilateral
Cu totul alta a fost poziţia exprimată de Traian Băsescu. Într-o scurtă intervenţie în discursul preşedintelui francez, Băsescu a precizat ferm poziţia ţării noastre în această problematică: ?România va fi un partener extrem de loial al deciziilor UE, dar nu va recunoaşte independenţa Kosovo declarată unilateral?.

Întrebat de ce a ales ca România să fie primul stat cu care încheie acest parteneriat strategic, Sarkozy a subliniat că ţara noastră are importante rădăcini francofone. ?Pentru noi este o mare onoare să avem încrederea întreprinzătorilor din România, a guvernului şi a preşedintelui.? Şi apoi, ?românii au fost primii disponibili să semneze acest parteneriat?, a precizat preşedintele francez.

De cealaltă parte, Traian Băsescu a răspuns suspiciunilor potrivit cărora vizita preşedintelui francez ar masca, de fapt, semnarea unor acorduri comerciale între cele două state. ?Preşedintele României nu poarte semna contracte comerciale şi nici preşedintele Franţei, deci speculaţiile din presa românească au picat pe erori constituţionale?. Şeful statului a continuat prin a evidenţia domeniile atinse acest parteneriat strategic. ?Cooperarea noastră va fi deschisă în energie, agricultură, transporturi, mediu, comerţ internaţional. Deci ceea ce preşedinţii puteau să facă, s-a făcut. În continuare, ministerele vor face dezvoltările foii de parcurs?.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sosit luni la Bucureşti. Va sta doar câteva ore, dar va avea un program plin. Ceremonia primirii oficiale a preşedintelui Franţei a avut loc la Palatul Cotroceni şi a cuprins intonarea celor două imnuri naţionale şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Preşedintele francez va participa la un dejun oferit de preşedintele român în cinstea sa. Cu ocazia acestei vizite, se va semna şi un parteneriat strategic între România şi Franţa. Pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni au fost prezenţi şi ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, cât şi ambasadorul României la Paris, Teodor Baconschi, fost consilier în cadrul Administraţiei prezidenţiale.

După întâlnirea cu preşedintele Băsescu, Nicolas Sarkozy s-a îndreptat spre Palatul Parlamentului, unde a fost primit de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. Oaspetele francez a avut o întrevedere şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, după care a susţinut un discurs în faţa Plenului Camerelor Reunite ale Parlamentului.

VEZI AICI DISCURSUL LUI SARKOZY ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

SARKOZY LA PALATUL COTROCENI

Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close