Antena 3 CNN Actualitate Şase din zece medici români vor să muncească în străinătate

Şase din zece medici români vor să muncească în străinătate

Şase din zece medici români vor să muncească în străinătate
Sursa foto: Medici
09 Mai 2009   •   09:39

Şase din zece medici români ar pleca să lucreze în străinătate fără să se mai uite înapoi. Datele au fost publicate de Colegiul Medicilor, iar dovada a apărut vineri, la târgul de locuri de muncă pentru medici de la Universitatea Carol Davila. Sute de doctori, asistenţi, dar şi studenţi la medicină au luat cu asalt standurile de prezentare.

La Târgul de locuri de muncă pentru medici, organizat de Facultatea Carol Davila au fost scoase la concurs aproape 2.000 de locuri de muncă în state precum Franţa, Germania, Irlanda, dar şi Polonia. Dorinţa de-a avea un loc de muncă mai bine plătit a adus sute de medici în căutare de un job în străinătate. Printre ei, tineri absolvenţi, dar şi doctori cunoscuţi, cu experienţă de zeci de ani. Toţi motivează decizia de a pleca peste graniţe prin salariile foarte mici acordate medicilor în România.

Comparativ, un medic din Franţa poate câştiga pînă la 7.000 de euro pe lună, în timp ce în ţară salariile abia urcă spre 2.000 de lei, pentru medicii cu experienţă.

Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei spun că ofertele de muncă în străinătate aduc beneficii medicilor şi deservicii sistemului medical din România.

?Doctorii câştigă mai mult, sunt respectaţi şi se realizează profesional. Într-un studiu pe care l-am făcut, a reieşit că 60% dintre medicii din România au intenţia de a pleca din ţară. Chiar dacă este criză, această Ťmutareť este una sigură. Criza nu atinge în afară sănătatea. Din contră, joburile sunt din ce în ce mai multe", a declarat pentru Evenimentul Zilei Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Târgul de medicină este deschis şi sâmbătă, la facultatea Carol Davila. Cele mai căutate posturi sunt pentru medici psihiatri şi chirurgi, iar salariile cele mai mari sunt oferite în ţările scandinave. Aici, un medic rezident ar putea primi pînă la 4.000 de euro, iar leafa pentru un specialist este de până la 7.000 de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close