Antena 3 CNN Actualitate Scandal în sistemul sanitar: Va trece CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii?

Scandal în sistemul sanitar: Va trece CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii?

Scandal în sistemul sanitar: Va trece CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii?
24 Iun 2008   •   22:59
Scandal pe "holurile" sistemului sanitar românesc. Deşi probemele cu care se confruntă sunt multe şi asta o simt cel mai bine pacienţii, aleşii par să aibă alte lucruri de împărţit. Mărul discordiei, de această dată - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cele 5 miliarde de lei pe care îi administrează anual instituţia. Unele voci spun că ministrul Sănătăţii îşi doreşte să aibă în subordine CNAS-ul cu toate că, în urmă cu 6 ani, respingea vehement o decizie similară care aparţinea guvernării Năstase. Marţi, ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că totul este o diversiune.

În urmă cu 6 ani, actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu se împotrivea cu înverşunare deciziei guvernului Năstase de a trece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Liberalul susţinea atunci că astfel se încalcă principiul autonomiei instituţiei, fapt ce va dăuna în cele din urmă pacientilor. Între timp, Nicolăescu a devenit ministru şi îşi doreşte să aibă în subordine CNAS-ul.

În acest sens, ar fi fost prezentată Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă care ar fi obţinut un acord de principiu. Însă, ministrul Eugen Nicolăescu şi purtătorul de cuvânt al Executivului neagă acest lucru.

Patronatele atenţionează că un asemenea act, ar putea duce la declaşarea unui conflict major între sindicate, patronate şi Guvern.

Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătăţii susţine că dorinţa lui Nicolăescu are conotaţii politice şi dacă ar fi pusă în aplicare ar declanşa un conflict de interese la Ministerul Sănătăţii.

Ordonanţa de urgenţă privind trecerea CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii ar urma să schimbe pachetul de legi privind reforma în sănătate, pachet de legi eleborat chiar de ministrul Eugen Nicolăescu şi adoptat în urmă cu 2 ani. Atunci, guvernul şi-a asumat răspunderea în fata Camerelor reunite ale Parlamentului pentru cele 17 titluri de legi.



Antena3

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close