Scandalul din jurul Codului Silvic ia amploare

de A.B.    |    14 Mai 2015   •   08:20
Scandalul din jurul Codului Silvic ia amploare
Victor Ponta îi acuză pe unii liberali că au legături cu austriecii de la Schweighofer şi de aceea blochează proiectul. Guvernul vrea să interzică acum exportul de lemn pe o perioadă determinată. Premierul a cerut o soluţie până săptămâna viitoare, în caz contrar ameninţând cu concedieri.

Premierul Victor Ponta îi acuză pe liberali că au făcut lobby pentru austriecii de la Holzidustrie-Schweighofer. Şeful executivului susţine că unii dintre membrii PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţi ai companiei austrice. Ponta a mai susţinut că reprezentanţii Holzidustrie-Schweighofer au încercat să ia legătura cu el.

Miercuri ar putea fi adoptată în Guvern o ordonanţă care interzice exportul de masă lemnoasă neprelucrată. Reprezentantii executivului sustine ca Romania nu risca o procedura de infringement din cauza acestei ordonante, pentru ca se va lucra pe o exceptie din tratatul european privind libera circulatie a marfurilor. Între timp, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a codului silvic făcută de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a refuzat să comenteze decizia deputaţilor jurişti.

Reprezentantii gigantului austriac Holzidustrie-Schweighofer, care taie de 13 ani pădurile din România, au ameninţat într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, cu disponibilizări şi procese dacă nu este adoptat Codul Silvic într-o formă care să nu conţină limitarea exploatărilor la 30%.

x close