Antena 3 CNN Actualitate Scandalul din jurul Codului Silvic ia amploare

Scandalul din jurul Codului Silvic ia amploare

Scandalul din jurul Codului Silvic ia amploare
14 Mai 2015   •   08:20

Victor Ponta îi acuză pe unii liberali că au legături cu austriecii de la Schweighofer şi de aceea blochează proiectul. Guvernul vrea să interzică acum exportul de lemn pe o perioadă determinată. Premierul a cerut o soluţie până săptămâna viitoare, în caz contrar ameninţând cu concedieri.

Premierul Victor Ponta îi acuză pe liberali că au făcut lobby pentru austriecii de la Holzidustrie-Schweighofer. Şeful executivului susţine că unii dintre membrii PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţi ai companiei austrice. Ponta a mai susţinut că reprezentanţii Holzidustrie-Schweighofer au încercat să ia legătura cu el.

Miercuri ar putea fi adoptată în Guvern o ordonanţă care interzice exportul de masă lemnoasă neprelucrată. Reprezentantii executivului sustine ca Romania nu risca o procedura de infringement din cauza acestei ordonante, pentru ca se va lucra pe o exceptie din tratatul european privind libera circulatie a marfurilor. Între timp, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a codului silvic făcută de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a refuzat să comenteze decizia deputaţilor jurişti.

Reprezentantii gigantului austriac Holzidustrie-Schweighofer, care taie de 13 ani pădurile din România, au ameninţat într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, cu disponibilizări şi procese dacă nu este adoptat Codul Silvic într-o formă care să nu conţină limitarea exploatărilor la 30%.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close