Antena 3 CNN Actualitate Scandalul Logan continuă- ?Grănicerii? dau 20 de milioane euro pe maşini

Scandalul Logan continuă- ?Grănicerii? dau 20 de milioane euro pe maşini

Scandalul Logan continuă- ?Grănicerii? dau 20 de milioane euro pe maşini
17 Oct 2008   •   02:36

Chiar dacă scandalul legat de înzestrarea Poliţiei române cu bolizi Logan de 70.000 euro pare să-şi fi găsit vinovaţii, situaţia pare departe de a se fi calmat. Poliţia de Frontieră se dotează şi ea. Pentru a nu rămâne în urma Super Loganului, dar şi pentru a îndeplini obiectivul strategic şi generos cunoscut sub numele de Aderare la Spaţiul Schengen, IGPF se dotează cu 360 de maşini de teren, microbuze şi chiar autobuze, pentru care statul român va plăti aproape 20 de milioane de euro. Şi asta în condiţiile în care Uniunea Europeană pune la dispoziţia României fonduri de aproximativ jumătate de miliard de euro ca sprijin pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Din banii alocaţi de Uniune, 160 de milioane de euro ar fi pentru dotare, dar Poliţia a apelat la Bugetul de stat. In plus, firma care a luat mare parte din contract este Ager Leasing, aceeasi din scandalul soldat cu demiterea chestorului Gheorghe Popa.
Potrivit Planului indicativ Facilitatea Schengen 2007-2009, pentru asigurarea finanţării acordate României de către UE, aproape 1500 de maşini, microbuze, autospeciale sau ATV-uri vor fi achiziţionate cu bani europeni. IGPF a preferat însă să suplimenteze dotările şi cu bani guvernamentali, alocaţi prin planuri multianuale de investiţii, scrie Gândul. Cele 360 de maşini de 20 de milioane de euro au fost achiziţionate, însă, fără avizul de specialitate al controlorului delegat de Unitatea Centrală de Armonizare a Sistemelor de Management Financiar şi Control. Acesta a arătat că trei dintre loturile achiziţionate nu respectă principiile tratamentului egal şi al transparenţei ca urmare a depăşirii valorii estimate şi neanulării procedurii ca urmare a încălcării acestor principii.
Invocând necesitatea de îndeplinire a condiţiilor de aderare la Spaţiul Schengen, Poliţia de Frontieră achiziţionează, din bani guvernamentali 360 mijloace de mobilitate terestră. Este vorba despre patru loturi de achiziţii. Acestea cuprind 250 autospeciale patrulare tot-teren, pe motorină ? 200 Nissan Pathfinder cu motor de 2,5 litri dci şi 50 de autospeciale Kia Sorento 2,5 Crdi. Lotul 2 cuprinde 70 autospeciale de intervenţie 8+1 locuri Mercedes Benz Vito 115 Cdi, iar Lotul 3- 20 de microbuze 16+1 locuri Mercedes Benz Sprinter 315 Cdi. Cele trei loturi au fost achiziţionate de la Ager Leasing IFN. Cel de-al patrulea lot, achiziţionat de la Ţiriac Leasing, cuprinde 20 de autobuze marca SCANIA, cu 45+1 locuri. Cu aceste mijloace gradul de înzestrare al IGPF urma să crească de la 35 la 44 la sută, susţine Poliţia de Frontieră.
În urma procedurilor, controlorul delegat al Unităţii Centrale de Armonizare a Sistemelor de Management Financiar şi Control a considerat că trei contracte încheiate nu îndeplinesc condiţiile pentru acordarea vizei sale. La insistenţe, controlorul a transmis refuzul de viză, pentru trei loturi, cu precizarea că instituţia publică poate să efectueze atribuirea contractelor de achiziţie pe propria răspundere în condiţiile legii.
În acelaşi context unul dintre obiectivele determinate pentru accesarea Facilităţii Schengen vizează întărirea controlului şi supravegherii la frontierele externe şi protecţia împotriva infracţiunilor la Punctele de Trecere a Frontierei ? în acest scop au fost alocate fonduri în valoare de 160.025.000 euro. Aceste fonduri sunt destinate finanţării unor proiecte care includ şi întărirea controlului la frontierele externe prin creşterea mobilităţii navale şi terestre.
Planul prevede achiziţionarea a 150 de autoturisme de teren pentru munca operativă, 200 auto oraş pentru munca operativă, 300 de microbuze cu 8 +1 locuri transport efective, 50 autospeciale transport câini, 46 autospeciale reţinuţi, 500 ATV-uri, 100 microbuze cu 16 locuri si 25 autobuze.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close