Antena 3 CNN Actualitate Scandalul rudelor angajate la stat explodează. Reacția lui Raed Arafat

Scandalul rudelor angajate la stat explodează. Reacția lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat situația de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați ar fi rude.

Scandalul rudelor angajate la stat explodează. Reacția lui Raed Arafat
Sursa foto: Foto: Raed Arafat/ Facebook
de S.T.    |    14 Ian 2020   •   18:19

„Am vazut,fiind plecat din tara la acest moment, discutiile referitoare la gradele de rudenie care ar exista intre anumiti angajati ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta din tara si am urmarit ca domnul ministru a ordonat un control in acest sens iar IGSU la randul lor incepusera anumite verificari asupra legalitatii situatiilor care exista. Deci pana aici nu este nimic de comentat si asteptam sa vedem cocnluziile.

Ieri insa am vazut cum la Libertatea se face o mare dezvaluire cum ca inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are si el sotia in randul angajatilor institutiei. Se pune si semnul intrebarii asupra credibilitatii acestuia care este la capul institutiei care verifica aceste aspecte in tara.

Domul general Iamandi, un militar cu cariera de 30 de ani, s-a casatorit cu o angajata al ISU Iasi in cursul anului 2017. Aceasta era deja angajata de ani de zile in cadrul inspectoratului respectiv, unde dansul era inspector sef.

Dupa casatorie, domnul general s-a mutat la Bucuresti, ocupand functia de insepctor general, iar sotia acestuia a ramas la Iasi in cadrul ISU Iasi, chiar daca el ar fi avut puterea, si posibilitatea, sa o transfere la sediul IGSU din Bucuresti, ca sa fie aproape de el, insa in doi ani de zile acesta nu a facut acest lucru. Oare ce solutie aveau cei doi ca sa fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? sa fie data doamna afara din inspectorat? sa divorteze? sa plece domnul inspector general din inspectorat?

Astfel de situatii exista in toate institutiile, civile, militare, publice, private... oamenii se cunosc, se imprietenesc, se casatoresc, unii devin nasi altii devin fini, totul in interiorul institutiei sau al firmei, dupa ce acestia au fost deja parte din respectiva institutie. Oare ce solutii exista care sa duca la multumirea criticilor din media si a celor care comenteaza lucrurile fara sa cunoasca povestea din spate sau realitatea situatiei? Sa emitem o lege care sa interzica relatiile de prietenie, casatoriile si orice alta interactiune, cu exceptia relatiilor strict profesionale, intre angajatii unei institutii si sa punem dupa aceea pe unii care sa urmareasca angajatii, si sa raporteze superiorilor, ca sa putem lua masurile la timp inainte de a se sesiza vreun jurnalist si sa inceapa sa atace institutia si angajatii ei?

Va dati seama cred ca stfel de demersuri nu ar fi constitutionale si nici corecte din oricare punct de vedere si ar crea o vanatoare de vrajitoare fara sfarsit. Ce am face atunci cu cei care au relatii apropriate dar nu sunt casatoriti? le dam afara cand se afla sau cum ne propun oare jurnalistii de la Libertatea?

Mai vreau sa revin si la situatia existentei unor rude angajate ulterior in institutie dupa ce una din rude activa deja in institutia respectiva. Meseria de pompier este una vocationala, copiii pompierilor de multe ori vor sa fie si ei pompieri, sau un frate mai mic vrea sa urmeze fratele mai mare si sa fie si el pompier, exact ca in medicina unde copiii medicilor vor sa urmeze pe parintii lor sau cum copiii politistilor vor sa urmeze pe parintii lor...etc. Care ar fi solutia aici? sa interzicem ca ruda cuiva sa participe la un concurs de angajare numai pentru faptul ca este ruda unei persoane din institutie? Mai degraba ne asiguram ca modul de desfasurare al concursului este unul corect si transparent astfel incat sa dam sansa egala tuturor participantilor si astfel incat sa ia concursul cel mai bun chiar daca cel mai bun este ruda cuiva. Postul trebuie ocupat legal si fara participarea unei rude la procesul de evaluare si la decizia finala de ocupare a postului.

Relatiile de subordonare trebuie si ele sa fie clare astfel incat sa nu exista relatii directe de subordonare fara sa existe un sef interpus intre rude iar acest lucru trebuie sa fie bine reglementat pe linie legislativa ca sa nu existe dubii sau interpretari.

Am fost la pompierii din New York si acolo sunt multi de origine Italiana si Irlandeza, pentru ca meseria de pompier s-a transmis in familie si a devenit o traditie de familie in care bunicul, fiul si nepotul sunt toti pompieri. Ei se mandresc cu acest lucru si nu-l considera ca fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ.

Sa luam ca exemplu situatia in care la un concurs cu zece posturi vacante se prezinta doi frati si amandoi trec concursul si ocupa doua din cele zece posturi, il dam pe unul afara? sau de la inceput anuntam ca numai un reprezentant al unei familii poate participa la concurs?

Haideti sa fim realisti si sa nu cadem victime manipularii grosolane care are loc si sa nu judecam o institutie luand in considerare argumente false care nu tin de realitate.

Daca se dovedeste ca un superior a facilitat unei rude intrarea in institutie, intr-un mod lipsit de transparenta si ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure masuri impotriva celui care a savarsit o astfel de fapta. Daca se considera ca unele persoane sunt favorizate intr-un fel pentru ca sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunostinta superiorilor si sa fie verificat in vederea luarii masurilor care sunt necesare, insa daca o persoana obtine ce obtine pe merite si corect, nu putem sa ne folosim de argumentul ca ar fi ruda cuiva ca sa o blocam.

Am tinut sa-mi exprim punctul de vedere personal asupra acestui aspect, vazand articolele si comentariile din presa si online. Nu voi fi deacord cu inclacarea legislatiei si cu favorizarea unor persoane pe baza de rudenie sau pe orice alta baza, insa in acelasi timp voi incuraja orice persoana care vrea sa fie parte din aceasta institutie valoroasa sa vina si sa participe la concursurile de ocupare a posturilor in mod legal si transparent, indiferent ca este sau nu ruda cuiva. Este momentul sa ne aparam institutiile de care depinde viata noastra si care fac tot posibilul sa-si faca datoria intr-un mediu extrem de ostil la propriu si la figurat. Atacurile frecvente impotriva institutiei dar si a anhajatilor si familiilor acestora, de catre mass media si/sau in mediul online, devin o regula. Orice atac neofndat impotriva acestor institutii, sau a angajatilor acestora, trebuie sa primeasca in cel mai scurt timp raspunsul public pentru a permite opiniei publice sa formeze opinia intr-un mod corect”, a scris Raed Arafat, marți, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Libertatea, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltenia” al Judeţului Dolj sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că va trimite Corpul de Control la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

„Evident că această verificare se va extinde şi la nivelul altor judeţe, pentru că s-ar putea ca această epidemie să fie în toată ţara”, a spus Marcel Vela.

Scandalul rudelor angajate la stat explodează

Citiți și:

Surpriza din sondajul SOCIOPOL. Omul în care românii au încredere mai mare decât în Iohannis!

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close