Antena 3 CNN Actualitate Scandalul vizelor. Tăriceanu cere MAE să urgenteze ancheta

Scandalul vizelor. Tăriceanu cere MAE să urgenteze ancheta

Scandalul vizelor. Tăriceanu cere MAE să urgenteze ancheta
22 Aug 2007   •   18:20

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat ministrulul Afacerilor Externe Adrian Cioroianu să demareze o anchetă în cazul scandalului legat de traficul de vize din cadrul Consulatului României la Chişinău. Acesta a cerut urgentarea demersurilor şi prezentarea cât mai curând a unor rezultate care să indice dacă acuzaţiile venite din partea autorităţilor moldovene sunt fondate. În cazul în care acuzele vor fi confirmate, se vor lua măsuri foarte aspre, potrivit primului ministru. Prezent la o întâlnire diplomatică, ministrul de externe a fost foarte zgârcit în declaraţii pe acest subiect. ?Este un subiect foarte serios, astfel încât permiteţi-mi să vă spun că la începutul săptămânii viitoare voi avea o conferinţă de presă special dedicată acestui subiect?, a declarat ministrul Cioroianu.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a demarat propria anchetă în acest caz, care urcă din nou tensiunea în relaţiile româno-moldoveneşti. Preşedintele Băsescu a calificat scandalul diplomatic drept ?ultima agresiune orchestrată la adresa României?. Preşedintele a promis că statul român va răspunde ?extrem de dur?, şi acuză ?un truc? al instituţiilor moldoveneşti.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Interne susţine însă că instituţia ?nu a înscenat provocări? în ancheta privind fraudele cu vize. ?Vă asigur că sunt dovezi pentru a prelungi ancheta. Nu pot să comentez declaraţiile preşedintelui România?, a declarat prin telefon ministrul de Interne moldovean.

Scandalul a izbucnit după ce Ministerul de Interne de la Chişinău anunţa că un înalt funcţionar de la Ambasada României este suspectat că ar fi luat mită, pentru a facilita eliberarea de vize pentru moldoveni. Despre diplomat se spunea doar că este un ?funcţionar de rang înalt?. Ajunctul ministrului de Interne de la Chişinău, Valentin Zubic, a lăsat să se înţeleagăm că suspectul ar fi chiar consulul României la Chişinău, Alexandru Rusu. În acelaşi dosar este cercetată şi directoarea unei agenţii de turism, prinsă în flagrant în timp ce intermedia obţinerea de vize.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close