Antena 3 CNN Actualitate Schimbarea regimului de funcţionare al societăţilor de leasing, aprobată de Guvern

Schimbarea regimului de funcţionare al societăţilor de leasing, aprobată de Guvern

Schimbarea regimului de funcţionare al societăţilor de leasing, aprobată de Guvern
31 Iul 2008   •   21:47

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care schimbă regimul de funcţionare al societăţilor de leasing. Una dintre prevederi le convine de minune şoferilor. Societăţile de leasing nu mai au voie să transmită poliţiei datele personale ale clienţilor decât dacă este vorba de infracţiuni. Asta înseamnă că dacă aveţi maşină în leasing, iar un radar fix vă înregistrează cu viteză mare poliţia nu vă poate amenda pentru că pur şi simplu nu vă poate afla identitatea.

Societăţile de leasing sunt asimilate băncilor, iar confidenţialitatea datelor despre clienţi este obligatorie. Singura diferenţă este că maşina luată în leasing rămâne în proprietatea finanţatorului, iar pe talon nu scrie numele celui care foloseşte maşina. Până acum, poliţia cerea, pur şi simplu, datele de identificare ale şoferului de la firma de leasing. Noua prevedere spune însă că societatea va comunica doar procurorului sau instanţei informaţiile. Dar şi asta în condiţii speciale: dacă şoferul a comis o infracţiune şi numai după începerea urmăririi penale. Depăşirea limitei de viteză este însă doar o contravenţie.

Proiectul aprobat de Guvern trebuie să primească avizul Parlamentului, în toamnă. Inspectoratul General de Poliţie susţine că nu ştie nimic despre acest proiect, dar, cel mai probabil, Ministerul de Interne va modifica legislaţia solicitând la înregistrarea maşinii în circulaţie şi numele utilizatorului.

Antena 3

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close