Antena 3 CNN Actualitate Schimbări majore la cărțile de identitate. Vor avea cip unic și card de sănătate

Schimbări majore la cărțile de identitate. Vor avea cip unic și card de sănătate

Cărţile de identitate ar putea să se schimbe din nou. Un proiect al MAI prevede ca noile cărţi de identitate să fie eliberate de la vârsta de 12 ani şi să conţină datele biometrice ale titularului şi un certificat digital de semnătură electronica. 

Schimbări majore la cărțile de identitate. Vor avea cip unic și card de sănătate
15 Ian 2020   •   14:55

Astfel noile cărţi de identitate ale românilor vor avea elemente sporite de securitate, imagine facială şi amprentă. Noul document va avea mărimea unui card bancar şI va avea funcţionalitate şI de card de sănătate. Noile modificări sunt curpinse într+un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus în dezbatere publică de MAI.

Conform unui regulament al Uniunii Europene, autorităţile sunt obligate să schimbe cartea de identitate până în august 2021.

Antena 3 a prezentat în exclusivitate imiagini cu noile prototipuri ale cărților de identitate.

Cărțile de identitate vor avea cip

Cărțile de identitate sunt dotate cu un cip electronic în care vor fi cuprinse elementele obligatorii care sunt reglementate de regulamentul Uniunii Europene 1157/ 2019. Potrivit acestui regulament, acest cip trebuie să conțină imaginea persoanei și imaginea a două amprente. Aceste informații sunt necesare pentru certificarea identității titularului, iar verificarea se va face în situația în care organul competent are orice fel de dubiu cu privire la identitatea titularului.

Perioadă de tranzit pentru noile cărți de identitate

”E vorba despre orice document de identitate emis după data de 3 august 2021, acestea trebuie să îndeplinească acele condiții prevăzute în regulament, adică să fie prevăzute cu un cip electronic cu securitate sportită. Regulamentul Uniunii prevede o măsură de tranziție care se va finaliza la 2 august 2031, astfel încât chiar și documentele emise la 2 august 2021 vor putea fi utilizate ca documente de călătorie în UE”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, comisar șef de poliție, pentru Antena 3.

Noutățile care le prezintă cărțile de identitate:

-vor avea un dispozitiv care îți permite să te autentifici în sistemul electronic în ceea ce privește domeniul Sănătății, un fel de card de sănătate
-prin intermediul noului act de identitate, românii vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în afara teritoriului naţional, să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice.
-se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close