Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri în lanț la început de an. Românii vor da mai mulți bani pentru rate, energie electrică și carburanți

Scumpiri în lanț la început de an. Românii vor da mai mulți bani pentru rate, energie electrică și carburanți

Anul nou va începe cu scumpiri, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Va crește factura la energia electrică cu aproximativ 10%. La fel și carburanții se vor scumpi odata cu creșterea accizelor la început de an. Tot de la începutul anului 2021, cei care au optat pentru amânarea plății ratelor vor trebui să înceapă să plătească și vor plăti cu vârf și îndesat pentru acea perioadă de grație prin care au beneficiat de amânarea ratelor în pandemie.

Scumpiri în lanț la început de an. Românii vor da mai mulți bani pentru rate, energie electrică și carburanți
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    18 Dec 2020   •   16:45

"De ce apar aceste scumpiri? De la 1 ianuarie se liberalizează piața energiei electrice, ceea ce înseamnă că statul nu va mai interveni în piață să plafoneze prețurile. Piața va deveni concurențională, iar clienții vor trebuie să-și renegocieze contractele de la 1 ianuarie, altfel riscă să suporte o majorare a prețului a energiei electrice de până la 10%", a explicat reporterul Ruana Rotaru.

Cât va costa factura la lumină iarna

La un consum mediu lunar de 300 KWh, facturile, care până acum erau de 170-180 lei, se vor majora cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei, conform calculelor profit.ro.

Pe timp de iarnă, la un consum de circa 1.000 de KWh pe lună, consumatorii vor plăti mai mult cu sume cuprinse între 1,51 lei şi cu 6,71 lei.

La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie.
A doua scumpire, venită din liberalizarea pieței energiei

"Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final.

În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului.

O factură ar trebui să se scumpească la un apartament cu 1,3 lei, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%", a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, potrivit digi24.ro.

×
Subiecte în articol: scumpiri

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
Horoscop 31 mai 2023. Berbecii sunt ambiţioşi, Peștii au parte de multe surprize
x close