Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Ghiţă, cu procurorii la portiţă

Sebastian Ghiţă, cu procurorii la portiţă

Sebastian Ghiţă, cu procurorii la portiţă
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Aug 2015   •   23:40

Acoperit de dosare penale şi aflat deja sub control judiciar în două dintre cazuri, deputatul Sebastian Ghiţă este anchetat pentru o mulţime de afaceri ilegale. 

 
Procurorii vin cu un şir interminabil de acuzaţii printre care: trafic de influenţă, dare de mită, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. 
 
De altfel, anchetatorii i-au interzis lui Sebastian Ghiţă să părăsească Ploieştiul şi nici nu are voie să intre în Parlament. 
 
 
1. DOSARUL CU PRIMARUL PLOIEŞTIULUI BĂDESCU
 
Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar în dosarul fostului primar din Ploiesti, Iulian Bădescu, în care este acuzat de dare de mită, fals şi spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, fostul edil ar fi sponsorizat ilegal cu 1,5 milioane de lei clubul sportiv Asesoft Ploieşti, deţinut de Ghiţă. Procurorii arată în rechizitoriu că în 2013, Bădescu, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat clubului sportiv Asesoft o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local aducând prejudiciu atât Primăriei, cât şi societăţii respective. 
 
În schimb, Bădescu ar fi primit de la Ghiţă, prin intermediul firmelor controlate de deputat, o casă în valoare de peste un milion de lei. Odată cu impunerea controlului judiciar şi trimiterea în judecată a celor doi, procurorii au pus sechestru pe bunuri personale în valoare de peste 3,5 milioane de lei. Anchetatorii arată că Sebastian Ghiţă a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM.
 
 
2. DOSARUL TRACIA-ASESOFT
 
Într-un alt dosar, Sebastian Ghiţă este anchetat pentru complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii într-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul, denumit "Tracia-Asesoft", se judecă din anul 2002, iar Ghiţă a fost achitat până acum de trei ori. După un drum anevoios prin instanţe, dosarul a ajuns să bată pasul pe loc după ce Ghiăă a fost ales parlamentar. Ghiţă a fost trimis în judecată alături de alte nouă persoane, iar anchetatorii au arătat mecanismul prin care învinuiţii, prin intermediul mai multor companii, ar fi vândut produsele petroliere fără să plătească anumite taxe.

 
3. DOSARUL ALEGERI ŞI TIGĂI DEPUTAT
 
Sebastian Ghiţă mai este acuzat şi că ar fi dat tigăi în Ploieşti, ca să ajungă deputat. Procurorii au probe şi că, în perioada 2000-2015, a obţinut ilegal importante sume de bani pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Banii astfel obţinuţi ar fi fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare, iar ulterior, o parte a sumei ar fi fost folosită în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi la prezidenţialele din 2014. 
 
Tranzacţiile financiare ar fi avut ca scop sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul adus statului se apropie de 40.000 de lei.
 
 
4. DOSARUL COMARNIC
 
Sebastian Ghiţă mai este cercetat şi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat. Procurorii l-au pus sub control judiciar într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita dosare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close