Antena 3 CNN Actualitate Seceta are şi efecte pozitive. Vinul e mai bun

Seceta are şi efecte pozitive. Vinul e mai bun

Seceta are şi efecte pozitive. Vinul e mai bun
05 Sep 2007   •   07:54

Greu de crezut, dar seceta şi canicula de peste vară au avut şi un efect pozitiv. Vinul este mult mai bun, spun specialiştii. Sunt atât de optimişti, încât au pus deja ochii pe medaliile de aur de la concursurile de specialitate. Seceta din acest an a distrus majoritatea culturilor din ţară. Viile, însă, vor da recolte de o calitate excepţională. Specialiştii în oenologie spun că acumulările de zaharuri în struguri sunt apropiate de cele din 1986. Atunci litrul de must avea 280 de grame de zahăr.

Deşi cu câteva săptămâni mai devreme decât de obicei, culesul strugurilor e în toi. Muncitori nu au timp de odihnă. Doar recolta e bogată. Producţia de struguri estimată pentru acest an este între 8 şi 10 tone la hectar.

Cercetătorii spun că o parte din vinul obţinut va ajunge la loc de cinste: în cramă, lângă vinurile de colecţie, medaliate la numeroase concursuri de specialitate.

Specialistii spun că dacă vinul este premiat, şi preţul este pe măsură. O sticlă de vin din 1986, medaliată cu aur costă acum 150 de lei, iar una din 1980 aproape 300 de lei.

Observator

×
Parteneri
Elevii încep azi evaluarea națională
x close