"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arata in comunicatul transmis de DNA.
Acesta este acuzat că a încheiat un contract pentru achiziționarea de măști de protecție, în valoare de peste 4 milioane de lei, fără că societatea Unifarm să fi livrat până în prezent vreo masca dintre cele 1,5 milioane de măști achiziționate. Prejudiciul cauzat companiei naționale ar fi de peste 3,5 milioane de lei.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.
De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.
Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.
Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.
Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus pe 4 octombrie, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ionel Eugen Adrian, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Șeful suspendat al Unifarm, audiat de procurori: "DNA este apendicele Parlamentului sau nu?"
Directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel, a fost confruntat cu denunțătorul său în luna iulie. Procurorii au făcut audieri în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut mită 760 de mii de euro pentru un contract de achiziții a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul Covid-19.
”A decurs exact cum ne așteptam, în sensul în care a ieșit cumva că denunțătorul a mințit. Așa cum de fapt a rezultat și în urma testului poligraf. A mințit de sus până jos. DNA este apendicele Parlamentului sau nu? Eu cred că are independență să ia decizii, să ia soluții.”, a spus avocatul acestuia.