Antena 3 CNN Actualitate Şeful Poliţiei, Petre Tobă: Peste 100 de acte procedurale au fost necesare pentru punerea în aplicare a sentinţei lui Năstase

Şeful Poliţiei, Petre Tobă: Peste 100 de acte procedurale au fost necesare pentru punerea în aplicare a sentinţei lui Năstase

Şeful Poliţiei, Petre Tobă: Peste 100 de acte procedurale au fost necesare pentru punerea în aplicare a sentinţei lui Năstase
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    21 Oct 2013   •   14:36

Şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, a declarat, luni, că reprezentanţii Spitalului Floreasca nu au răspuns întotdeauna la timp solicitărilor pe care le-au făcut poliţiştii în cele şase zile în care Adrian Năstase a fost internat, ca urmare a tentativei de sinucidere.

Petre Tobă a dat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o declaraţie în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că în 2012 ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". 

De cealaltă parte, medicii spun că Adrian Năstase a fost externat mai repede decât era prevăzut. 

 
De asemenea, Petre Tobă a mai spus luni, la instanţa supremă, că pentru finalizarea punerii în executare în 2012 a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase poliţiştii au făcut peste 100 de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.

 
Acesta a mai arătat că a fost nevoit să-l cheme pe şeful Poliţiei Capitalei Lucian Guran, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase şi după internarea acestuia la Spitalul Floreasca. În acest context, Petre Tobă a arătat că, după internarea lui Năstase la spital, Poliţia Română a făcut o serie de demersuri pentru verificarea cu exactitate a posibilităţii continuării punerii în executare a mandatului emis de tribunal pe numele lui Adrian Năstase.
 
Tobă a precizat că s-au făcut numeroase solicitări la Colegiul Medicilor, la Institutul Naţional de Medicină Legală, la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, precum şi către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase. Însumate, a arătat Tobă, demersurile făcute ar fi fost peste 100. Demersul a fost necesar pentru ca specialiştii INML să spună dacă poate fi continuată punerea în executare a mandatului în cazul lui Năstase, a mai spus Tobă.
 
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, fiind acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.
 
După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
 
Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.
 
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. 
 
Pe 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". 

Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45
, însă plaga nu a fost fatală.


 

 

 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Petre Toba
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close