Antena 3 CNN Actualitate Senatul a decis: Procurorul general şi şeful DNA vor fi numiţi de CSM, nu de preşedinte

Senatul a decis: Procurorul general şi şeful DNA vor fi numiţi de CSM, nu de preşedinte

Senatul a decis: Procurorul general şi şeful DNA vor fi numiţi de CSM, nu de preşedinte
04 Sep 2008   •   14:19

Şeful statului nu va mai avea niciun rol în numirea şefilor parchetelor. Comisia Juridică a Senatului a aprobat un proiect de lege care prevede ca procurorul general şi şeful DNA să fie numiţi de CSM, nu de şeful statului, ca până acum. Propunerea de numire rămâne în continuare în sarcina ministrului Justiţiei, ca până acum. Pentru a intra în vigoare, noile modificări au nevoie de aprobarea plenului Senatului, iar legea trebuie promulgată şi de preşedinte.

La şedinţa Comisiei juridice a Senatului, senatorii jurişti au modificat proiectul de lege propus de PSD privind statutul magistraţilor, astfel încât şefii parchetelor să nu mai fie numiţi de şeful statului, ci de Consiliul Superior al Magistraturii. În continuare, cel care propune procurorul general şi şeful DNA este ministrul Justiţiei. Proiectul a fost adoptat cu 7 voturi pentru şi 2 împotrivă, din partea PD-L şi UDMR.

Reprezentantul PD-L îşi acuză colegii care au votat pentru, din motive politice.

Au existat trei proiecte de lege, iniţiate de PSD, PC şi de către UDMR. Cele trei proiecte au fost unificate în jurul proiectului PSD, care va fi trimis plenului Senatului. În acest moment, şeful DNA şi procurorul general sunt confirmaţi în funcţie de şeful statului, la propunerea ministrului Justiţiei.

Antena3

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close