Antena 3 CNN Actualitate Sfintele afaceri lumeşti ale Mitropoliilor (VIDEO)

Sfintele afaceri lumeşti ale Mitropoliilor (VIDEO)

Sfintele afaceri lumeşti ale Mitropoliilor <font color=red>(VIDEO)</font>
15 Aug 2007   •   22:15

Capi ai Bisericii Ortodoxe, adversari în lupta pentru scaunul Patriarhal, Mitropoliţii Moldovei şi Olteniei sunt şi excelenţi oameni de afaceri. Cei doi înalţi ierarhi, Daniel şi Teofan, stăpânesc adevărate imperii lumeşti, economice, cu ramificaţii de la turism până la mass-media. Prin Lebăda-Severin SRL, Mitropolia Olteniei deţine un complex hotelier de trei stele.

În Moldova, Mitropolia administrează peste 300 de locuri de cazare în două hoteluri, unul la Durău, altul la Iaşi, plus câteva vile şi un centru de conferinţe de 200 de locuri. Lemnul, pădurile, bunuri istorice ale bisericii sunt preocupări comune ale ambelor mitropolii. În eparhia Olteniei, Ocolul Silvic Jiul SRL administrează şi exploatează fondul forestier bisericesc. Cei din Moldova nu s-au lăsat nici ei mai prejos.

Diaconia SRL administrează şi exploatează cele 100.000 hectare de pădure, cu o valoare de piaţă de peste 2 miliarde de euro. Mitropolia condusă de Prea Sfinţia Sa Teofan joacă pe piaţa energiei electrice, prin intermediul Praxis SRL. Firma bisericii deţine aproape 13% din Elcomex IEA, societate care intermediază vânzarea curentului electric.

Un domeniu foarte drag ambelor Mitropolii este presa. La Iaşi, trustul media a luat fiinţă în jurul Institutului Cultural - Misionar Trinitas. Astfel a luat fiinţă Radio Trinitas, cu două locaţii de emisie: Alfa şi Omega, tipografii, dar şi mai multe reviste şi o agenţie de presă. Domeniul mass-media nu a fost neglijat nici în Oltenia. Aici, sub oblăduirea bisericii au luat fiinţă două posturi de radio: Radio Logos şi Radio Lumina, precum şi mai multe reviste şi tipografii.

Pe 12 septembrie vom afla cine va fi noul patriarh al României. Oricine va câştiga, Biserica va avea la conducere un slujitor priceput şi în cele lumeşti -

Observator

×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close