Antena 3 CNN Actualitate Sindicaliştii ameninţă cu grevă la nivel naţional

Sindicaliştii ameninţă cu grevă la nivel naţional

Sindicaliştii ameninţă cu grevă la nivel naţional
02 Noi 2007   •   12:24

Principalele confederaţii sindicale au anunţat deschiderea conflictului de muncă la nivel naţional, după ce negocierile cu patronatele au ajuns într-un impas. Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi CNS Meridian susţin că va fi vorba despre o premieră în respectarea procedurii legale până la începerea grevei generală. Vor avea loc notificări şi încercări de reconciliere cu patronatele, dar sindicaliştii spun că nu vor renunţa principala revendicare - ca salariul minim să fie de cel puţin 650 de lei noi.

Dupã ce termenul legal de 60 de zile în care trebuiau sã negocieze salariul minim pe economie a expirat fãrã o înţelegere, va urma o notificare a sindicatelor cãtre patronate, apoi o nouã discuţie de reconciliere şi abia dupã aceea se va putea ajunge la greva de avertisment şi ulterior, la greva generalã. Pânã în prezent, sindicaliştii au avansat mai multe cifre pentru salariul minim pe economie şi au scãzut la negocieri, de la 700 de lei noi, la 650. Patronatele au încetat discuţiile, la un salariu minim de 480 de lei noi.

Sindicaliştii de la CNSLR Frãţia spun încã cã nu vor renunţa la solicitarea ca salariul minim să fie de 700 de lei noi. Mai mult, unele confederaţii afirmã că nu se doreşte creşterea salariului minim pe economie, pentru că există varianta aducerii din China a unor muncitori, care ar putea accepta un salariu foarte mic.

Sindicatele şi patronatele negociază, de mai bine de patru luni, prevederile Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, pentru anul 2008. Guvernul a fundamentat cele două Bugete pentru anul 2008 pe un salariu minim pe economie de 450 lei.

Antena 3

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close