Antena 3 CNN Actualitate Sindicaliştii CFR şi oficialii de la Ministerul Transporturilor, la masa negocierilor

Sindicaliştii CFR şi oficialii de la Ministerul Transporturilor, la masa negocierilor

Sindicaliştii CFR şi oficialii de la Ministerul Transporturilor, la masa negocierilor
02 Iul 2009   •   09:12

Sindicaliştii din CFR şi oficialii Ministerului Transporturilor se află la masa negocierilor. Asta după ce, în ultimele două zile, pe Căile Ferate Române au avut loc mai multe proteste. Angajaţii au oprit garniturile în gări, cerându-şi drepturile salariale. Conflictul s-ar putea rezolva, joi, în urma întâlnirii dintre sindicate şi administraţie. Secretarul de stat Constantin Axinia i-a avertizat pe ceferişti că oprirea trenurilor este un atentat la siguranţa circulaţiei.

Tot în cadrul acestor discuţii, reprezentanţii CFR Marfă vor să steabilească exact listele cu cei care vor intra în şomaj tehnic. În total este vorba despre 40% din personal, adică 7000 de angajaţi. În toată această perioadă, oamenii vor primi 75% din salariu.

Miercuri, angajaţii de la căile ferate Braşov au oprit lucrul fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna mai. Circulaţia s-a reluat abia după o oră şi jumătate de protest. Proteste spontane au fost şi în Harghita, Alba şi Sibiu

Primul oraş unde feriviarii au declanşat protestele a fost Braşovul. Timp de două ore, trenurile care erau în trecere nu au mai plecat din gara oraşului de sub Tâmpa. Protestul spontan i-a afectat în primul rând pe călători.

La Sibiu, şase trenuri au rămas pe loc. Acceleratul Bucureşti Nord - Timişoara Nord a avut o întârziere de peste o oră.

În Alba şi Harghita, alte cinci trenuri au fost oprite, iar la Iaşi, ceferiştii au anunţat că vor declanşa o grevă spontană, dar au renunţat după negocieri cu şefii regionalei. Protestele spontane au fost declanşate de neplata la timp a salariilor.

Reacţia Ministerului Transporturilor nu a întârziat. Secretarul de stat Constantin Axinia a dat asigurări că lefurile restante vor fi plătite până luni. El a transmis însă şi un avertisment, ceferistilor:
?La noi este o ordine, nu uitaţi că există instrucţiunile 003: oprirea trenurilor de călători şi a celor de marfă reprezintă un atentat la circulaţia trenurilor. Nu faceţi bine nici diumneavoastră nici imaginii căii ferate", a spus Axinia.

Liderii de sindicat au precizat că protestul spontan nu are legătură cu anunţul ministerului privind trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ 7.000 de salariaţi de la CFR Marfă.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close