Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Document exclusiv: Cum a fost răsplătit Augustin Lazăr de dictatura comunistă

Sinteza zilei. Document exclusiv: Cum a fost răsplătit Augustin Lazăr de dictatura comunistă

Sinteza zilei. Document exclusiv: Cum a fost răsplătit Augustin Lazăr de dictatura comunistă
Sursa foto: foto: Agerpres
02 Apr 2019   •   22:42

Mihai Gâdea a prezentat, marți, în premieră la Sinteza Zilei, un document care arată modul în care sistemul dictatorial de dinainte de 1989 l-a răsplătit pe procurorul general Augustin Lazăr.

Citește și: Sinteza Zilei. Un adevărat erou al României îi cere demisia lui Augustin Lazăr

"Cum îl evalua sistemul dictatorial pe procurorul Augustin Lazăr în acei ani, cei mai urâți, ai comunismului. Când domnul Augustin Lazăr îl înfunda pe Iulius Filip, îl condamna, practic, încă o dată la încă un an de închisoare în 1985, venea sistemul dictatorial și spune: 'Foarte bine'", a spus Mihai Gâdea.

Citește și: FACIAS: Practicile procurorilor comuniști sunt mai actuale ca oricând în Parchetul condus de Augustin Lazăr

Mihai Gâdea a prezentat, luni, la "Sinteza Zilei", un interviu extraordinar cu victima procurorului general Augustin Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip.

Citește și: Sinteza Zilei. Interviu extraordinar cu victima lui Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip

Augustin Lazăr, la acea vreme procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, a îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.

Lazăr a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, deși acesta îndepliniste fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată. Disidentul executase peste 1.300 de zile de închisoare din pedeapsa la care fusese condamnat în decembrie 1981, atunci când a ajuns în fața unei comisii de eliberarea condiționată de la Penitenciarul Aiud.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Augustin Lazar
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close