Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Imagini din spitalul din Wuhan în care ajung persoanele infectate cu coronavirus

Sinteza zilei. Imagini din spitalul din Wuhan în care ajung persoanele infectate cu coronavirus

Mihai Gâdea a prezentat, joi, la Sinteza zilei, imagini în premieră în România, din spitalul din Wuhan în care ajung toți cei suspectați că sunt infectați cu virusul care îngrozește lumea.

Sinteza zilei. Imagini din spitalul din Wuhan în care ajung persoanele infectate cu coronavirus
Sursa foto: foto: Pixabay.com
23 Ian 2020   •   23:39

Este vorba despre un material amplu realizat de CNN care prezintă atmosfera de pe străzile din Wuhan în condițiile în care autoritățile au luat măsuri drastice.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a publicat joi informaţii detaliate despre victimele decedate. Cele mai multe victime, cu vârste cuprinse între 48 şi 89 de ani, sunt bărbați.

Staţii de metrou închise, cărucioare de cumpărături arhipline şi măşti medicale obligatorii: locuitorii din Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de rezidenţi din centrul Chinei, au devenit joi complet izolaţi de restul lumii, în contextul în care oraşul lor a fost plasat în carantină din cauza unui nou tip de coronavirus, informează AFP.

Wuhan se află în centrul epidemiei care a contaminat peste 570 de persoane, din care 17 au murit, şi care a început să se răspândească în mai multe ţări.

În speranţa limitării epidemiei, autorităţile au luat în noaptea de miercuri spre joi măsura radicală de a interzice orice plecare pentru trenuri, avioane şi autocare din Wuhan. Locuitorii au devenit astfel "prizonieri" în propriul oraş pe durata îndelungatei vacanţe de Anul Nou Chinezesc.

De-a lungul vastelor sale bulevarde, metropola chineză are aerul unui oraş fantomă, iar puţinii trecători au chipurile acoperite cu măşti - o precauţie de acum obligatorie prin decret municipal.

"Staţiile de metrou sunt închise, grilajele trase, e puţin trafic rutier, multe magazine sunt închise", a declarat Adrian, profesor de franceză la universitatea locală.

Festivităţile prevăzute cu ocazia Anului Nou au fost anulate. Transporturile publice sunt în continuare autorizate în Wuhan, însă puţini oameni îndrăznesc să le mai folosească.

Coronavirusul a ajuns aproape de România

O femeie care provine din orașul Wuhan, orașul din China în care a apărut virusul mortal, a spus că prezintă simptome de febră și tuse, a spus o purtătoare de cuvânt a Ambasadei Franței în China.  

Femeia a reușit să treacă de controlul de pe aeroport și să pătrundă pe teritoriul francez, potrivit Agerpres.

”În seara de 22 ianuarie, Ambasada a luat contactul cu persoana respectivă, doamna Yan, şi i-a cerut să apeleze un număr de telefon pentru a fi preluată în grijă de (serviciile de) urgenţă”, a precizat ambasada într-un comunicat, potrivit TheGuardian.

Și în Marea Britanie este stare de alertă după ce patru chinezi originari din epicentrul focarului de coronavirus au prezentat simptome asemănătoare infecției cu Sincromul Acut Respirator Sever. Turiștii chinezi sunt testați în spitale din Scoția.

Coronavirusul a ucis cel puțin 17 persoane în China și alte 630 de persoane au fost infectate de la sfârșitul lunii trecute. S-a răspândit și în alte țări precum SUA, Singapore, Japonia, Coreea de Sud sau Thailanda.

Patru persoane au fost testate pentru coronavirus și în Scoția

Patru persoane din Scoţia sunt în prezent testate, fiind suspectate că au contractat coronavirusul identificat în China, a declarat un specialist de la Universitatea din Edinburgh, citat de Press Association.

Potrivit profesorului Jurgen Haas, trei dintre aceste persoane sunt la Edinburgh şi una la Glasgow.

În prezent, toate cele patru persoane sunt supuse testelor, la niciun dintre pacienţi nefiind confirmată boala.

Toţi patru au călătorit în Scoţia din Wuhan - oraşul aflat în centrul epidemiei soldate până în prezent cu 17 morţi - în ultimele două săptămâni şi prezintă simptome de dificultăţi respiratorii.

"Situaţia va fi similară în aproape toate oraşele din Marea Britanie cu un număr mare de studenţi chinezi", a avertizat Haas într-o declaraţie făcută PA.

Profesorul a adăugat că în prezent există un singur test de laborator pentru coronavirus, furnizat de Public Health England (PHE).

Al cincilea oraş din centrul Chinei, plasat în carantină din cauza epidemiei de coronavirus

Autorităţile chineze au decis să plaseze în carantină un al cincilea oraş din provincia Hubei, aflată în centrul ţării, în eforturile depus pentru a stopa propagarea unui nou tip de coronavirus, informează DPA, citată de Agerpres.

După exemplul oraşelor Wuhan, Huanggang, Ezhou şi Chibi, transporturile publice cu autobuzul, feribotul şi trenul spre alte localităţi au fost suspendate şi în Xiantao, a anunţat joi presa chineză.

Au fost închise spaţiile de joacă, pieţele în care se află magazine de păsări şi sălile dedicate activităţilor de divertisment.

Xiantao are o populaţie de peste 1 milion de locuitori şi se află la 100 de kilometri sud-vest de capitala provinciei Hubei, oraşul Wuhan, considerat epicentrul epidemiei.

Până joi, China a confirmat 634 de cazuri de infecţii cu noul tip de coronavirus şi 17 decese.

Oraşul Wuhan, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a fost primul care a fost plasat în carantină, joi, de autorităţile chineze. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au precizat că această măsură este una fără precedent. La câteva ore după aceea, oraşul învecinat Huanggang, cu o populaţie d 7 milioane de locuitori, a fost plasat la rândul său în carantină. Măsuri similare au fost anunţate apoi pentru alte două oraşe, Ezhou şi Chibi.

 

×
Subiecte în articol: coronavirus Sinteza Zilei
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close