Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Telespectatorii Antena 3, mărturii tulburătoare despre ororile comunismului

Sinteza zilei. Telespectatorii Antena 3, mărturii tulburătoare despre ororile comunismului

Sinteza zilei. Telespectatorii Antena 3, mărturii tulburătoare despre ororile comunismului
Sursa foto: foto: captura Antena 3
02 Apr 2019   •   23:30

Mihai Gâdea a lansat marți la "Sinteza Zilei" o nouă consultare națională cu privire la ce ar trebui să se întâmple în cazul procurorului general Augustin Lazăr după dezvălurile recente privind activitatea sa de procuror în comunism.

Iar telespectorii Antena 3 care au intrat în direct la Antena 3 au venit cu propriile mărturii legate de atrocitățile comise de Securitate în timpul comunismului.

"Am avut un frate care a intrat la Aiud în 1954 și a iesit în 1964, când Gheorghiu-Dej a dat amnistia. A fost considerat deținut politic pentru că a vrut să fugă din țară. Când a venit acasă ne-a povestit de ultima detenție pe care a avut-o, la Aiud, că erau scoși la bătaie cam de trei ori pe săptămână - fără niciun motiv.

Am fost cu mama la vorbitor - și eu eram mică pe vremea aceea - și eu îl știam cât era de frumos și acum arăta îngrozitor, era pământiu la față", a povestit Maria, o ascultătoare din Râșnov, județul Brașov.

"Am fost deținut politic la închisoarea Caransebeș. Am trecut granița clandestin - aveam 15 ani - și am fost condamnat de un tribunal din Reșița la 3 ani și 8 luni de închisoare politică. În închisoarea de la Caransebeș eram 180 de deținuți, în iarna lui 1971. Erau foarte mulți preoți greco-catolici și chiaburi și fel de fel de oameni care nu erau de acord cu sistemul.

Aveam camera de reeducare unde ne ducea într-un fel de club cu educatori și acolo era o comisie care venea de la Securitate. Inclusiv tovarășul procuror care era pe atunci, și se ridica în picioare și avea sticla de coniac sub masă, ne făcea dușmanii statului, ne ponegrea, ne înjura.(...)

Tovarășul Augustin Lazăr ar trebui să meargă să stea și el măcar o săptămână - nu-i doresc să stea o lună, nu-i doresc să stea un an, dar să stea și el la Caransebeș, închisoare care a fost închisă de tovarășul Nicolae Ceaușescu după semnarea tratatului de la Helsinki", a spus Mironescu, fost deținut politic.

Și Ovidiu Maxa, fost ofițer la UM 01626, care se afla gard în gard cu închisoarea de la Aiud, a rămas cu amintiri teribile din perioada comunistă.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close