Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei: Un tun de 50 miliarde de dolari. Cine sunt beneficiarii?

Sinteza Zilei: Un tun de 50 miliarde de dolari. Cine sunt beneficiarii?

Sinteza Zilei: Un tun de 50 miliarde de dolari. Cine sunt beneficiarii?
Sursa foto: Sinteza Zilei
05 Feb 2009   •   22:53

?Primul element era eliminarea statului român din ecuaţie, al doilea este reprezentat de posibilitatea de extindere a perimetrului de exploatare al Sterling Resources, al treilea este legat de capitalul acestei societăţi (care este de 72 de milioane de dolari) şi efortul financiar pe care trebuie să-l facă această firmă?, a declarat Iulian Iancu preşedintele Comisiei de Industrii la emisiunea Sinteza Zilei. Afirmaţia a fost făcută în contextul informaţiilor apărute cu privire la concesionarea suprafeţelor din zona Insulei Şerpilor, unde există resurse foarte mari de gaze şi petrol, în urma unui contract încheiat între compania canadiană Sterling Resources şi statul român.
?Nu este imposibil ca în curând să apară un cumpărător al Sterling Resources?, a mai spus Iulian Iancu.
Analistul Liviu Voinea a precizat, pe marginea aceluiaşi subiect, că a aflat de pe site-ul Bursei din Toronto, unde este listată firma Sterling Resources, că această companie are un singur angajat.
Mai mult, ?veniturile operaţionale, pe toate trimestrele anului 2008, sunt 0, iar valoarea de piaţă a companiei este de 100 de milioane de dolari?, a arătat Liviu Voinea.
Joi, premierul Emil Boc a declarat că Sterling Resources are dreptul de a exploata resursele din zona Insulei Şerpilor. De asemenea, prim-ministrul României a mai spus că anexele contractului dintre firma Sterling Resources şi statul român au fost desecretizate şi vor fi făcute publice.
"Întrucât contractul prevedea clauze de confidenţialitate, s-a obţinut de la firma Sterling acordul ca datele din acest contract să fie făcute cunoscute opiniei publice", a declarat primul ministru.
"În porţiunile din cadrul perimetrelor 13 Pelican şi 15 Midia, situate în zona platoului continental al Mării Negre aflat în curs de delimitare în procesul dintre România şi Ucraina, titularul, adică Sterling Resources va executa doar operaţiuni petroliere de explorare până la data hotărârii finale şi irevocabile a CIJ de la Haga. După pronunţarea definitivă şi irevocabilă a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, titularul va avea dreptul de a executa operaţiuni petroliere de exploatare în suprafeţele ce vor fi atribuite statului român", a declarat Emil Boc.
Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close