Antena 3 Actualitate Siria a evacuat aproape două treimi din armele sale chimice

Siria a evacuat aproape două treimi din armele sale chimice

14 Apr 2014   •   23:22
Siria a evacuat aproape două treimi din armele sale chimice
Sursa foto: Foto:i24news.tv

Siria a evacuat de pe teritoriul său aproape două treimi din arsenalul său chimic, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care susţine că Damascul trebuie "să sporească" frecvenţa şi volumul evacuărilor, scrie AFP.
   
"Guvernul sirian a efectuat a treisprezecea livrare de substanţe chimice, care au fost încărcate în cargouri prevăzute să le transporte în afara Siriei", a anunţat OIAC într-un comunicat. "Această livrare ridică la 65,1% volumul substanţelor chimice evacuate din Siria", potrivit OIAC.
   
În cadrul unui acord ruso-american din septembrie 2013 care a permis evitarea unei intervenţii militare americane, Siria, afectată de trei ani de un război civil, s-a angajat să distrugă arsenalul său chimic până la 30 iunie.
   
Dar operaţiunile de distrugere au întârziat şi mai multe termene au fost depăşite. Siria a evocat în special lipsa de securitate şi de material pentru a justifica întârzierile, în timp ce puterile occidentale acuză Damascul de tergiversarea procesului.
   
Damascul a declarat că deţine 700 de tone de agenţi chimici de categoria 1, cei mai periculoşi, şi 500 de tone de agenţi chimici de categoria a 2-a. Potrivit OIAC, 57,4% din agenţii chimici de categoria 1 au fost evacuaţi.
   
Luni, OIAC a calificat drept "pozitive şi indispensabile" ultimele evacuări şi a susţinut că frecvenţa şi volumul acestora trebuie sporite, "cu scopul de a se ajunge la respectarea calendarului prevăzut".
   
Acordul ruso-american, urmat de o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, a fost semnat după comiterea unui atac cu arme chimice, care s-a soldat cu sute de morţi în apropierea Damascului, în august 2013. Atât regimul, cât şi rebelii au negat o eventuală implicare în comiterea atacului.
   
Armele chimice sunt evacuate prin portul Latakia şi încărcate la bordul unei nave americane care urmează să le distrugă prin hidroliză.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close