Antena 3 CNN Actualitate Sistemul de pensii din România va fi afectat de declinul demografic. Sociolog: "Cifrele scad în continuare"

Sistemul de pensii din România va fi afectat de declinul demografic. Sociolog: "Cifrele scad în continuare"

România se confruntă cu un posibil șoc pe piața forței de muncă, în contextul în care populația țării îmbătrânește, iar cea tânăra pleacă din țară.

de Ştefan Petrică    |    08 Feb 2024   •   11:45

La fiecare 10 ani, România pierde un milion de locuitori. Ultimele cifre arată că suntem printre statele Europene care vor înregistra cel mai puternic declin demografic.

Acest lucru va avea un impact major asupra pensiilor. 

"Este clar că aceste cifre evidențiază cumva, în urma unor proiecte demografice făcute de Comisia Europeană care plasează, din păcate, România printre țările europene cu cea mai accentuată scădere a populației din UE.

Se confirmă. Dacă calculăm conform datelor INS, în anul 2002, populația țării era estimată undeva la 22,4 milioane, iar în 2020 am scăzut la 19,3 milioane, iar cifrele scad în continuare.

Sunt două cauze majore. Este clar că este vorba de grație și raportul dintre natalitate și mortalitate. Migrația rămâne pe primul loc pentru că aceasta contribuie semnificativ la scăderea populației. 

Între 2007-2017 avem aproape patru milioane de români care au ales să emigreze, potrivit datelor OCDE.

În 2021 avem și cifre clare, conform cărora numărul emigranților depășește numărul imigranților cu peste 16 mii de persoane.

Acest fenomen de migrare este clar o cauză foarte importantă", a spus sociologul Sebastian Fitzek.

Impactul financiar asupra pensiilor

Întrebat care este impactul financiar asupra pensiilor, sociologul a spus:

"Există clar implicații economice pentru că scăderea populației active, definită ca segmentul de vârstă între 15-64 de ani, afectează direct economia.

În 2019 de exemplu, rata de dependența demografică între populația în vârstă între 0-14 ani și cea de peste 65 de ani, față de populația activă care a crescut.

Aceste cifre indică o presiune crescută asupra forței de muncă active, asupra sistemului de pensii, pentru că scăderea forței de muncă poate limita creșterea economică și pune o presiune foarte mare pe mai multe lucruri.

În primul rând, pe numărul contribuabililor care se află în scădere. Pe de altă parte, avem o îmbătrânire a populației destul de accelerată.

Îmbătrânirea demografică pune presiune pe acest sistem de sănătate destul de discutat la noi în țară", a spus sociologul Sebastian Fitzek, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close