Antena 3 CNN Actualitate Social Şapte din zece români cred ca vor face un accident rutier. Șoferii dau vina pe ceilalți participanți la trafic

Şapte din zece români cred ca vor face un accident rutier. Șoferii dau vina pe ceilalți participanți la trafic

Şapte din zece români consideră că pot produce accidente rutiere, trei din zece consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave, iar un șofer din doi crede că cele mai multe accidente rutiere se produc pe vreme rea.

Şapte din zece români cred ca vor face un accident rutier. Șoferii dau vina pe ceilalți participanți la trafic
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2023   •   11:22

Deși conducătorii auto cred că vremea rea contribuie în cazul unui accident auro, peste 88% dintre accidentele rutiere grave produse în anul 2021 au avut loc în condiţii meteo normale, situaţie similară cu 2020, se arată în Buletinul Siguranţei Rutiere - Raport Anual 2021, „factorul meteorologic nereflectându-se în mod explicit în numărul accidentelor rutiere grave produse”.

De asemenea, aproape 34% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave. Totuși, chiar şi coliziunile minore în trafic pot crea probleme de sănătate serioase victimelor implicate . Alături de aceasta, există şi riscul de contuzii, fracturi, răniri ale coloanei vertebrale sau ale torsoului, dar şi de probleme psihologice.

Şoferii români sunt, în mare parte, conştienţi că neatenţia la volan şi viteza cresc riscurile unui accident rutier. Astfel, aproape 83% dintre respondenţi sunt de acord că multitasking-ul la volan (desfăşurarea de activităţi în paralel cu condusul, precum vorbitul la telefon, scrierea de mesaje, urmărirea de videoclip-uri etc.) conduce la accidente. 

Șoferii români tind să "creadă" ceva mai mult în vinovăţia celorlalţi şoferi

Şoferii români sunt, în mare parte, conştienţi că neatenţia la volan şi viteza cresc riscurile unui accident rutier. Astfel, aproape 83% dintre respondenţi sunt de acord că multitasking-ul la volan (desfăşurarea de activităţi în paralel cu condusul, precum vorbitul la telefon, scrierea de mesaje, urmărirea de videoclip-uri etc.) 

Conform Mediafax, aproape 93% dintre participanţii la sondaj consideră că este adevărat că „deplasarea cu o viteză peste limita legală stabilită pe porţiunea de drum respectivă creşte riscul unui accident rutier”.

Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 23 mai – 5 iunie 2023, la acesta participând 4.788 de respondenţi – 45% bărbaţi şi 54% femei, majoritatea cu vârsta între 26 şi 55 de ani. Dintre participanţii la sondaj, 4.159 sunt conducători auto – 61% dintre ei au declarat că se urcă zilnic la volan, în timp ce 25% conduc de câteva ori pe săptămână.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close