Un număr de 54 de bătrâni din Botoşani riscă să rămână din nou pe străzi, din cauză că singurul cămin de stat din judeţ a rămas fără finanţare.
Ministerul Muncii n-a găsit până acum nicio soluţie pentru căminele de bătrâni care au anunţat nu mai au resurse financiare. Nici primăriile, nici consiliile judeţene nu au bani pentru bătrânii săraci.
Antena 3 a mediatizat drama acestora înainte de sărbători. Atunci, în urma campaniei postului nostru de televiziune, Ministerul Muncii a alocat o sumă de bani pentru funcţionarea provizorie acestuia. Autorităţile au promis atunci că vor găsi o soluţie, însă nu s-a întâmplat nimic.
În aceeaşi situaţie mai sunt şi alte 17 cămine de bătrâni din întreaga ţară, care funcţionează în sediile spitalelor orăşeneşti desfiinţate în 2011, în timpul guvernării PDL.
În căminul pentru bătrâni, deschis în 2012, în locul fostului spital din Truşeşti, trăiesc 54 de bătrâni. Oamenii fără venituri, fără adăpost sau abandonaţi de rude se simt acolo ca acasă.
Cei peste 50 de bătrâni nevoiaşi ar putea să rămână din clipă în clipă fără acoperiş deasupra capului, mâncare şi căldură. Căminul care le-a devenit casă nu mai are susţinere financiară.
Consiliul Local Bălceşti ar trebui să aloce anual aproape un milion şi jumătate de lei pentru căminul de bătrâni, bani de care nu dispune însă. Iar celelalte unităţi din judeţ, şase la număr, sunt ocupate până la refuz.
La finalul anului trecut, Ministerul Muncii a mai alocat bani pentru funcţionarea provizorie a centrului, iar reprezentanţii acestuia au promis că vor găsi o soluţie pentru ca bătrânii săraci să nu ajungă în stradă. Acum fondurile s-au terminat, promisiunile au rămas doar vorbe goale, iar oamenii lipsiţi de ajutor riscă să fie aruncaţi în stradă
Bătrânii trăiesc cu frica în sân şi mulţi mărturisesc printre lacrimi că nu vor să moară pe străzi.