Antena 3 CNN Actualitate Social Legea salarizării îi scoate în stradă și pe angajații muzeelor: Este primul protest la nivel naţional de la Revoluţie

Legea salarizării îi scoate în stradă și pe angajații muzeelor: Este primul protest la nivel naţional de la Revoluţie

Legea salarizării îi scoate în stradă și pe angajații muzeelor: Este primul protest la nivel naţional de la Revoluţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Mai 2017   •   16:41

Angajaţii muzeelor din toată din ţara vor susţine, sâmbătă, primul protest naţional organizat după anul 1989, aceştia fiind nemulţumiţi de actuala formă a legii salarizării unitare pentru că "umileşte flagrant" salariaţii unităţilor muzeale. 

"Anul acesta noaptea muzeelor începe mai devreme. Va fi ziua în care muzeele vor protesta. Este primul protest la nivel naţional de la Revoluţie, la care sunt angajate muzee din toată ţara. De ce protestăm? Atragem atenţia asupra actualei forme a legii cadru de salarizare unitară a bugetarilor. Noi considerăm că umileşte flagrant angajaţii din unităţile muzeale, deţinătoare de patrimoniu fabuloase, plasându-i mai mult de 50% sub alte categorii din acelaşi domeniu din sectorul cultural. Mă refer aici la diferenţă foarte mare între salariile angajaţilor din instituţiile din spectacol, comparativ cu celelalte ramuri din sectorul cultură", a declarat, joi, preşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie al României, Vleja Decebal, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Liderul sindical a precizat că salariile bugetarilor au crescut cu 50%, dar numai în instituţiile de spectacol, nu şi pentru muzee. 

"În primul rând se introduce în societate ideea foarte periculoasă că muzeele sunt instituţii de rang inferior şi numai instituţiile de spectacol sunt generatoare de act cultural. Aceasta discriminare a fost prezentă şi în ordonanţa 2 din 2017, din ianuarie, iar atunci salariile din sectorul bugetar au crescut cu 50%, dar numai pentru instituţiile de spectacol. Muzeele au fost uitate. Creşterile salariale ar fi fost la fel de bine venite, noi ne-am bucurat enorm pentru reuşita colegilor noştri din instituţiile de spectacol, dar salariile erau la fel de mici şi în domeniul muzeal. Spre exemplu, în acest moment, o mare parte din angajaţii din muzee sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, chiar dacă au gradaţia maximă de vechime. Practic, creşterea repetată a salariului minim a făcut, fără a creşte şi celelalte trepte de salarizare, un lucru absolut nefiresc ca un angajat, un specialist din muzeu, să fie angajat cu salariul minim în acest moment", a precizat liderul sindical. 

De asemenea, sindicaliştii din muzee solicită şi o uniformizare a salariilor tuturor muzeelor din ţară, indiferent dacă sunt naţionale, locale sau judeţene. 

"A doua cerinţă este uniformizarea salariilor la nivelul tuturor muzeelor din ţară, să nu mai existe acea diferenţă între muzeele naţionale şi muzeele locale, muzeele judeţene.Meseria este aceeaşi, colegii noştri fac acelaşi lucru, este o discriminare care nu îşi are sensul şi am insistat pentru modificarea acestui lucru în cadrul legii de salarizare", a mai spus Vleja Decebal. 

Preşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie a reiterat că sâmbătă, începând cu ora 12:00, circa 150 de angajaţi vor protesta în faţa Muzeului Naţional de Istorie, urmând ca la ora 14:00 să plece spre Ministerul Culturii, unde vor prezenta ministrului lista cu revendicări. 

"Vom începe protestul la ora 12:00, în faţa sediului Muzeului Naţional de Istorie a României, unde vom sta până la ora 14:00, iar de ora 15:00 până la 16:30 vom fi la sediul Ministerului Culturii. Aici vom prezenta lista noastră de revendicări domnului ministru (Ionuţ Vulpescu n.r.). Am cerut o autorizare pentru 150 - 200 de persoane şi vor fi colegi şi din ţară. De "Noaptea Muzeelor" se va protesta prin prezentarea de panouri cu fluturaşi de salarii, dar vom trage şi un semnal prin tricourile pe care le vom purta fiecare", susţine liderul sindical. 

De asemenea, Decebal Vleja a menţionat că salariile personalului din conducere s-au dublat sau chiar triplat, în unele cazuri, însă nu şi cele ale personalului de execuţie. 
"Ordonanţa 43 a adâncit situaţia personalului de execuţie faţă de cea a personalului din conducere. Au crescut doar salariile şefilor de secţii şi ale directorilor, care în unele cazuri s-au dublat sau chiar triplat, în timp ce personalul de execuţie nu a avut cu ce să fie egalizat, că toţi aveau salarii foarte mici. Dacă au fost egalizări de 2 lei, 3 lei, 15 lei, dar nu mai mult. Salariul unui director este 9.200 şi ceva, brut", a mai spus preşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie, Decebal Vleja. 

În context, Mihaela Simion, vicepreşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie a precizat că un muzeolog este încadrat la coeficientul de salarizare de 2,13 şi nu poate activa în domeniul privat, fiind "dependent de sistemul bugetar". 

"28 de ani de ignorare totală a sectorului cultural, 28 de ani în care muzeele pot, vor şi au şi cu cine, să devină inclusiv promotori şi creatori de plus valoare, dar au fost abandonate tot timpul, devenind vizibile doar în momentul în care ne batem cu pumnul în piept şi bifăm festiv momente glorioase ale neamului, timp în care nu ne auzim, ne auzim o singură dată pe noapte, de noaptea muzeelor. Toată lumea intră pe străzi, iar atunci toată lumea povesteşte despre muzee. În spatele vitrinelor sunt oameni, oameni care au o pregătire extrem de complexă. Un specialist de patrimoniu se formează extrem de greu, sunt ani de ucenicie" , a spus Simion. 

Aceasta a precizat că angajaţii din muzee, indiferent de pregătirea pe care o deţin, se află pe un coeficient similar cu cel al unei infirmiere. 

"În acelaşi timp, în această nouă formă a legii salarizare unitare unice, vă dau un exemplu: cea mai înaltă treaptă profesională într-un muzeu este vorba de gradul 1A, fie că este muzeograf, restaurator, muzeolog, şi are un coeficient de 2,13. O infirmieră însă dintr-un spital are coeficientul de 2,1. Deja pentru noi nu mai este o problemă pur şi simplu de comparaţie şi de discuţie financiară, pentru noi e o problemă de recunoaştere socială şi de a întreba această societate dacă mai are nevoie de noi. Faţă de instituţiile de spectacol, pentru care ne bucurăm extraordinar de mult. Noi oamenii muzeelor mai avem o problemă: suntem profesii acreditate şi constrânse de lege să depindem numai de sistemul bugetar, noi nu avem alternativă. Legea nu mă lasa să funcţionez în privat, nu mă lasă nici să fac altă activitate", a explicat Mihaela Simion.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: protest muzee
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close