Antena 3 CNN Actualitate Social Noi reguli în Codul Rutier. Ce pot să lipească șoferii pe geamurile laterale și pe parbriz fără să fie amendați

Noi reguli în Codul Rutier. Ce pot să lipească șoferii pe geamurile laterale și pe parbriz fără să fie amendați

Legislația din România le permite conducătorilor auto să monteze folii pe mașină, însă doar în anumite condiții.

Noi reguli în Codul Rutier. Ce pot să lipească șoferii pe geamurile laterale și pe parbriz fără să fie amendați
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2023   •   18:05

Mulți șoferi aleg să monteze pe geamurile mașinii folii de protecție solară, care să le permită să aibă o vizibilitate mai bună în zilele însorite, însă legea prevede anumite condiții privind nivelul de transparență și nu numai.

Astfel, legislația din România stabilește o valoare minimă de 70% pentru transmitanța luminii, în ceea ce privește ansamblul geam și folie, pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate directă a conducătorului auto (parbriz și geamurile laterale față), transmit reprezentanții Registrului Auto Român. 

Astfel, o folie cu transmitanța de 70%, aplicată pe un geam care are din fabricație o transmitanță de 70%, conduce la un ansamblu geam și folie care încalcă prevederile legale.

În plus, folia trebuie să fie certificată de R.A.R și trebuie să fie aplicată de un agent economic autorizat de R.A.R, cu respectarea condițiilor de vizibilitate menționate.

Citește și: Ce riscă șoferii care circulă vara cu anvelopele de iarnă. Cât de periculoase sunt cauciucurile cumpărate la mâna a doua

De asemenea, agentul economic care se ocupă de aplicarea foliei trebuie să elibereze un certificat de conformitate și garanție pentru lucrarea efectuată. 

Astfel, în cazul foliilor aplicate pe mașină, trebuie să se țină cont de patru condiții, anume: foliile trebuie să fie omologate de R.A.R, atelierul care execută montajul trebuie să fie autotizat de R.A.R pentru această activitate, sub folii trebuie să fie aplicate timbre cu datele cerute de R.A.R, iar șoferul trebuie să dețină o Declarație de Conformitate cu datele cerute de către R.A.R. 

Conform noilor reguli din Codul Rutier, șoferii care se urcă la volan nu au voie să lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precum iconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș.

Este interzisă, de asemenea, afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.

Accesorizarea maşinii cu diverse obiecte, în zona parbrizului sau geamurilor, poate atrage amenzi considerabile, de până la aproape 3.000 de lei, potrivit ziare.com.

×
Subiecte în articol: geamuri mașină
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close