Antena 3 CNN Actualitate Social Primul mare oraș din România care rămâne fără apă. Rezervele s-au epuizat

Primul mare oraș din România care rămâne fără apă. Rezervele s-au epuizat

Seceta din ultima vreme, dar și o defecțiune la aducțiunea de apă Isvarna-Craiova a făcut ca cel mai mare municipiu al Olteniei să nu mai aibă rezerve de apă.

Primul mare oraș din România care rămâne fără apă. Rezervele s-au epuizat
Sursa foto: pixabay
de Alexandra Dima    |    21 Iul 2022   •   18:45

”Din cauza avariei de pe aducțiunea de apă Isvarna – Craiova, pentru remedierea căreia s-a lucrat 34 de ore, cumulată cu perioada caniculară, care a dus la creșterea excesivă a consumului, rezerva de apă a municipiului Craiova s-a epuizat.”, anunță Compania de Apă Oltenia într-un comunicat.

”În aceste condiții, Compania de Apă Oltenia este nevoită să furnizeze apă, astăzi, 21.07.2022, în intervalul orar 19.00 – 21.00. După ora 21.00 se întrerupe alimentarea cu apă, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării în regim continuu.

Vor fi afectate cartierele Șimnicu de Jos, Centura de Nord, Craiovița, George Enescu, Brazda lui Novac, zona de centru, Rovine, Lăpuș, Lăpuș-Argeș, Valea Roșie, Sărari și Bariera Vâlcii.

Compania de Apă Oltenia S.A., prin laboratoarele de analiză a apei potabile, va monitoriza permanent calitatea apei după repunerea în funcțiune a sistemului. Atenționăm utilizatorii de apă potabilă din zonele menționate că, din cauza manevrelor de golire şi umplere a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, ocazional, se pot produce modificări ale calității apei potabile din punct de vedere al turbidității şi culorii. La apariția acestor fenomene se va evita consumul de apă potabilă, până la limpezirea apei.

În condițiile acestor avarii de pe aducțiunea Isvarna – Craiova, este evident că realizarea Firului II care să aducă apă de la Isvarna la Craiova este o investiție vitală și urgentă, de maximă importanță. Se lucrează pe toate cele 6 contracte, progresul fizic fiind de peste 50%. Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 115 milioane de euro, presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri, precum și amenajarea incintei de captare Izvarna și o stație nouă de hipoclorit.”, precizează Compania de Apă Oltenia.

Volumul de apă aflat în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut în ultimele două săptămâni

Volumul de apă aflat în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut în ultimele două săptămâni de la 3,45 miliarde de metri cubi la 3,33 miliarde de metri cubi, anunță Administrația Națională Apele României.

Coeficientul de umplere a scăzut la 76,99% de la 82%, rezerva de nivel la Cernavodă s-a redus la 93 cm de la 1,02 cm (peste nivelul de atenționare), iar debitul Dunării la intrarea în țară este de 2300 mc/s în scădere față de 3000 mc/s.

Rezerva de apă este disponibilă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Restricțiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să își umple rezervoarele de înmagazinare a apei, precizează administrația. Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localitățile mici și mediul rural din zona Moldovei), populația este ajutată de autoritățile locale și Inspectoratele Județene de Situații de Urgență care asigură necesarul de apă pentru oameni și animale.

 

×
Subiecte în articol: Craiova
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close