Antena 3 CNN Actualitate Social România, cea mai mare rată de impozitare și redevențe pentru producția de gaz natural

România, cea mai mare rată de impozitare și redevențe pentru producția de gaz natural

România, cea mai mare rată de impozitare și redevențe pentru producția de gaz natural
Sursa foto: Foto: pixabay.com
26 Sep 2019   •   16:45

România a ajuns să aibă cea mai mare rată de impozitare şi redevenţe pentru producţia de gaz natural, triplu faţă de media mai multor state, arată un studiu recent. Statul a încasat mai mult cu 41% faţă de anul 2017, după ce a fost votată controversata lege offshore. Bine pentru stat, dar păgubos pentru investitori, spun analiştii. Instabilitatea fiscală i-a şi pus pe gânduri pe unii dintre cei care voiau să înceapă explotarea gazelor din Marea Neagră cât mai repede. Investiţia ar fi o gură de oxigen pentru populaţie, spun analiştii, pentru că am putea să fim independenţi energetic şi gazul pentru populaţie ar fi mai ieftin. 

Gazele extrase în România au ajuns să fie cele mai impozitate din toată Europa, arată un studiu cerut de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze în care a fost analizată situaţia din 18 ţări. intra carton Mai exact, impozitul specific pentru producţia de gaz natural a fost anul trecut în creştere cu 6% şi a ajuns la 25,3%, în timp ce în Germania este de 15,4% sau în Polonia de 2,2%.

Controversata legea offshore, votată în 2018 de Parlament, impune impozite mari în cazul preţurilor de vânzare mai ridicate. Este, de fapt, şi mărul discordiei între stat şi investitorii care cer predictibilitate. În acest moment, ceea ce ajunge la stat din profiturile unui proiect standard de gaze naturale din offshore este de aproximativ 90%. Adică, din tot ce investeşte, după ce extrage şi vinde gazul, compania rămâne cu doar 10 %. Nivelul mare de taxare a dus la blocarea investiţiilor pentru explotarea gazelor din Marea Neagră.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close