Antena 3 CNN Actualitate Social S-a întâmplat la Spitalul Militar din Capitală! E o raritate pentru medici! Avea aproape 5 kg și pacientul 63 de ani! - FOTO

S-a întâmplat la Spitalul Militar din Capitală! E o raritate pentru medici! Avea aproape 5 kg și pacientul 63 de ani! - FOTO

S-a întâmplat la Spitalul Militar din Capitală! E o raritate pentru medici! Avea aproape 5 kg și pacientul 63 de ani! - FOTO
17 Iul 2019   •   10:53

Un pacient în vârstă de 63 de ani, cunoscut cu Diabet zaharat tip II şi Hipertensiune arteriala, fără a acuza, în antecedente, probleme hepatice, s-a adresat, în urma cu trei săptămâni, unui serviciu de gastro-enterologie datorită unei anemii severe şi scădere ponderală importantă, determinată de imposibilitatea unei alimentarii corecte. 

Acestuia i s-a descoperit o tumoră gigant de ficat cu dimensiunea de 23/ 20 cm, tumoră ce cântărea aproximativ 4.7 kg. Aceasta a fost extirpată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ şapte ore, a fost realizată de o echipă medicală condusă de Colonel medic dr. Liviu Mosoia - Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant.

Protocolul operator a constat în adoptarea unei tehnici chirurgicale complexe, deoarece volumul impresionant al tumorii nu a permis mobilizarea ficatului ca în operaţiile standard. Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepartarea acesteia din cavitatea abdominală.

Evoluţia post operatorie a fost progresiv favorabila, pacientul fiind externat în cursul zilei de 12 iulie 2019.

Aceasta a fost cea mai mare tumora dintre cele trei de acest gen, operate, anul acesta, de aceeaşi echipă medicală, toate formaţiunile tumorale hepatice având diametru de peste 18 – 20 cm. Alte două cazuri au fost declarate ca inoperabile, ca urmare a complicaţiilor hepatice generate de extensia tumorală.

Medicul Liviu Mosoia - Plăviciosu, medicul curant atrage atenţia asupra posibilităţii dezvoltării, aproape fără simptome, până la dimensiuni foarte mari, ale tumorilor hepatice atât în cazul  pacienţilor cu probleme hepatice cronice cunoscute (ex. hepatite, ciroză), cât şi la cei fără acuze subiective, accentuând asupra necesităţii aplicării, în rândul populaţiei, a măsurilor de prevenţie, în sensul că o simplă ecografie abdominală, efectuată anual, poate fi salvatorie în această patologie.

 

×
Subiecte în articol: tumora Spitalul Militar ficat
Parteneri
Trei români au murit LIVE pe Facebook, într-un accident la Strasbourg
x close