Antena 3 CNN Actualitate Social Şpaga în spitale, aproape legalizată. Legea a trecut de Senat

Şpaga în spitale, aproape legalizată. Legea a trecut de Senat

de M.Z.    |    24 Aug 2015   •   08:59

Executivul nu ştie deocamdată cum va legaliza şpaga dată medicilor. 

 
Proiectul semnat de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost adoptat de Senat încă din luna iunie, iar legea a fost trimisă rapid la Camera Deputaţilor, care este for decizional. 
 
Practic, legea permite servicii cu plată în spitale şi legalizează astfel plicul cu bani primit de medici. În exclusivitate, vă prezentăm legea care duce la legalizarea şpăgii.  
 
Legea adoptată de Senat prevede că în spitale şi dispensare medicii pot presta servicii suplimentare care vor fi plătite de către pacienţi. Toate acesta fără să afecteze desfăşurarea normală a activităţii. În plus, nu este obligatoriu ca medicii care prestează aceste servicii să fie din spitalul respectiv. La cerere pacienţilor pot fi aduşi medici din afara unitatii medicale.
 
 
Şpaga în spitale, aproape legalizată
 
- Dacă personalul medical desemnat de către pacient sau de către reprezentantul său este din afara unităţii medicale, costurile legate exclusiv de prestaţia actului medical vor fi plătite de către pacient direct personalului medical desemnat. 
Sursa: Legea 233/2015
 
- Potrivit aceleiaşi legi, costul tratamentelor suplimentare făcute de spitale este stabilit de către Guvern. În schimb, medicii pot să îşi stabilească propriile tarife, pe care le impun pacienţilor. 
 
- "În situaţia în care pacientul nu solicită în mod expres un anumit medic, ci doar furnizarea unui anumit serviciu din categoria celor prevăzute a fi furnizate contra cost, în calculul costurilor se va include şi costul aferent retribuţiei medicului, acest cost evidenţiindu-se de către unitatea medicală distinct. Preţul corespunzător prestării actului medical furnizat de către medicul desemnat nominal de către pacient se stabileşte de către medic şi se comunică solicitantului. Acest preţ va fi plătit direct medicului respectiv".
Sursa: Legea 233/2015
 
 
După ce primeşte banii, medicul trebuie să îi declare la Fisc şi să plătească un impozit. Ca să fie evitate situaţiile în care medicul ascunde veniturile, toate serviciile prestate de către acesta sau de către spital vor fi făcute pe bază de contract cu pacientul. Banii încasaţi de spital vor fi folosiţi pentru reparaţii, fondul de dezvoltare sau service pentru echipamente. 
 
Reprezentanţii Asociaţiei pacienţilor susţin însă că prin această lege bolnavii vor fi discriminaţi. Cei săraci vor rămâne pe lista de aşteptare, iar cei cu bani vor fi trataţi de cei mai buni medici.
 
Reprezentanţii medicilor consideră proupunerea Guvernului un act de "desconsiderare" pe care o arată "nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi, prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului".

×
Subiecte în articol: spaga Nicolae Banicioiu

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close