Antena 3 CNN Actualitate Social Șanse noi pentru tratarea bolilor genetice rare

Șanse noi pentru tratarea bolilor genetice rare

Șanse noi pentru tratarea bolilor genetice rare
04 Apr 2017   •   09:41

În România, boli genetice considerate până de curând "rare" pun în pericol viaţa a mii de oameni. Vorbim inclusiv de femei însărcinate şi de nou născuţi lor, care vin pe lume chiar şi la 500 de grame. Doi medici de la Spitalul Universitar au reuşit să atragă fonduri europene şi aparatura necesară pentru a lupta cu aceste boli.  

Medicii suspecteaza ca o mamă, care a mai pierdut o sarcină, are trombofilie. Numai ca nu pot demonstra. Au în spital aparatura necesară testelor genetice, dar programul în baza căruia a fost achiziționată , finanțat de Guvernul Norvegiei, s-a terminat, aparatura a rămas, însă banii de teste nu. 

Pentru o mama trombofilica si fatul ei riscurile sunt mari. Pentru ca ei toți să trăiască nu e  nevoie de sume uriase, nici măcar cât un kilometru de autostradă. Cu 1,7 milioane de euro - finanțarea adusă din Norvegia prin Ministerul Sănătății și cel al Fondurilor Europene -  proiectul doctorițelor Cirstoiu și Dan a făcut ca numărul sarcinilor cu risc provocat de bolile de sânge duse la bun sfârșit să crească și numărul deceselor neonatale să scadă la jumătate. 

 

×
Subiecte în articol: boli sanse medici
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close