Antena 3 CNN Actualitate Şoferi profesionişti, fără habar. Conducătorii de autocar din România pot obţine atestatul fără să treacă măcar o dată prin sălile de curs

Şoferi profesionişti, fără habar. Conducătorii de autocar din România pot obţine atestatul fără să treacă măcar o dată prin sălile de curs

Şoferi profesionişti, fără habar. Conducătorii de autocar din România pot obţine atestatul fără să treacă măcar o dată prin sălile de curs
Sursa foto: Foto: Antena 1
25 Iun 2013   •   21:13

Şoferii de autocar şi de camion din România pot să dea examen pentru atestat fără să treacă măcar o dată prin sălile de curs, deşi pregătirea teoretică ar trebui să fie obligatorie. Patronii firmelor de transport spun că mai mult de jumătate din cei care vin să se angajeze nu ştiu să conducă maşinile şi nu au cunoştinţe teoretice. Aşa că multe vehicule au fost trase pe dreapta pentru că nu are cine să le conducă.

Regulamentul prevede că şoferul ar trebui să asiste la cursuri de pregătire cel puţin 30 de ore, timp în care învaţă noţiuni de mecanică, timpi de condus şi regulamentele pentru transport de marfă şi persoane.

La fel de flexibili cu pregărirea sunt şi cei de la şcolile de şoferi. Aceştia nu le impun candidaţilor pentru categoriile C, D şi E nici cursurile de legislaţie şi nici măcar orele de pregătire practică.

Aşa ajung mulţi absolvenţi să-şi caute un loc de muncă fără să ştie să manevreze o maşină cu gabarit.

Oficialii Inspectoratului pentru Controlul Rutier, cei care ar trebui să se asigure că pregătirea în cadrul şcolilor de şoferi se face conform legii, spun că fac controale, dar numai în anumite condiţii.

Mai exact, cineva trebuie să facă plângere pentru ca oficialii să facă verificări. Asta deşi se pot autosesiza în rice situaţie.

Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă:


×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close