Antena 3 CNN Actualitate Solul, cursurile de apă şi fântânile din România, otrăvite cu nitraţi

Solul, cursurile de apă şi fântânile din România, otrăvite cu nitraţi

Solul, cursurile de apă şi fântânile din România, otrăvite cu nitraţi
01 Oct 2008   •   09:54

Solul, cursurile de apă şi fântânile din România sunt otrăvite sistematic cu nitraţi. Acesta a fost anunţul făcut de specialiştii în pedologie. Principalele motive sunt excesul de îngrăşăminte chimice, lipsa canalizării, precum şi depozitarea necorespunzătoare a dejecţiilor animale. Trei bebeluşi au murit anul trecut din această cauză, iar alţi 125 au suferit intoxicaţii acute.

Specialiştii au mai adăugat că nou-născuţii sunt cei mai vulnerabili la intoxicaţia cu nitraţi. "Stomacul lor nu poate neutraliza efectul acestora şi se îmbolnăvesc de methemoglobinemie acută, cunoscută şi sub numele de "sindromul copilului învineţit"" au mai adăugat aceştia.

Totuşi, nu numai copiii sunt afectaţi de această problemă. Intoxocaţia cu nitraţi poate produce şi cancer, infertilitate masculină sau poate duce la avort în cazul femeilor însărcinate. Elena Ţuchiu a declarat pentru "Evenimentul Zilei" că regiunile cele mai afectate sunt nordul Moldovei, Câmpia Română şi Podişul Transilvaniei. În unele zone, concentraţia de nitraţi depăşeşte limita maximă de 50 miligrame/litru şi poate ajunge chiar la 200 miligrame/litru.

Tot specialiştii susţin că şi plantele au fost afectate de existenţa nitraţilor în sol. Acestea au absorbit substanţele nocive. Cele mai mari concentraţii de nitraţi sunt în frunzele de spanac şi salată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close