Antena 3 CNN Actualitate Sorin Grindeanu, detalii despre transporturile şi rutele feroviare Ucraina-România | Ce şansă economică avem în contextul războiului

Sorin Grindeanu, detalii despre transporturile şi rutele feroviare Ucraina-România | Ce şansă economică avem în contextul războiului

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a explicat care sunt punctele strategice din România, utilizate pentru transporturile din Ucraina.

Sorin Grindeanu, detalii despre transporturile şi rutele feroviare Ucraina-România | Ce şansă economică avem în contextul războiului
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    02 Mai 2022   •   21:19

"Guvernul României a alocat aproximativ 200 de milioane din Fondul de Rezervă acum două săptămâni pentru a repune în mișcare partea feroviară.

În portul Constanţa este folosită la maxim infrastructura rutieră pe când în cea feroviară undeva la 30%.

Când am venit erau 97 de linii de cale ferată abandonate în portul Constanța pe care stăteau aproximativ 700 de vagoane de zeci de ani. Ţinta este de a reface această structură feroviară în port în două etape.

Primele 36 de linii din cele 98 într-un mod rapid prin proceduri urgente. Undeva pe la începutul lunii iunie va fi desemnat câștigătorul, urmând să se intre în lucrările respective.

Cum ajung în România transporturile din Ucraina

Există diverse legături. Cea mai importantă este legătură de la Galaţi, legătură directă cu Republica Moldova şi cu Ucraina.

Vinde din sudul Ucrainei, vine pe teritoriul Republicii Moldova şi trece direct în portul Galaţi.

În momentul în care a ajuns în Galaţi care est eşi port maritim, altfel încât tot ce înseamnă export să iasă de acolo. Şi am alocat banii.

Mai sunt legăturile de la Halmeu şi de la Vişcani care vor intra rapid prin proceduri, altfel încât ce vine şi ceea ce vrea Ucraina să exporte, în acest moment cereale, şi să-şi respecte contractele. 

Am semnat trei contracte pentru Aeroportul din Constanţa Mihail Kogălniceanu care e ozonă dublă de interes militar şi civil iar aceste proiecte pe fonduri europene nu fac decât să dezvolte", a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Antena 3. 

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close