Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu va înfiinţa trei pieţe volante în Bucureşti

Sorin Oprescu va înfiinţa trei pieţe volante în Bucureşti

Sorin Oprescu va înfiinţa trei pieţe volante în Bucureşti
22 Aug 2008   •   13:49

Primăria Capitalei în colaborare Federaţia Producătorilor Agricoli din România vor înfiinţa sâmbătă, trei pieţe volante în Bucureşti, conform programului pilot anunţat încă de acum două luni de primarul general Sorin Oprescu. Cele trei pieţe vor fi deschise între orele 6,00 şi 20,00 pe strada Drumul Săbăreni din sectorul 6 (la capătul Căii Giuleşti), strada Edgar Quinet, între Academiei şi fântâna de la Universitate, Bd.Unirii, între arterele Mircea Vodă şi Nerva Traian.

„Populaţia va putea să îşi spună părerea dacă aceste pieţe sunt utile. Noi credem că este bine şi că venim în sprijinul populaţiei. Preţurile o să cunoască o scădere de 10 % faţă de costurile din pieţele obişnuite şi hipermarketuri, deoarece marfa provine direct de la producător. Diversitatea produselor ce se vor găsi aici va fi în atenţia noastră”, a declarat primarul general, adăugând că speră ca acest tip de comerţ să fie adoptat de populaţie.

El a subliniat că municipalitatea a încercat să organizeze aceste pieţe în condiţii civilizate şi sanitare. Astfel, fiecare piaţă ţărănească va avea 20 de standuri cu cântare, iar Primăria Capitalei va asigura accesul la utilităţi - energie electrică, apă, spaţii de depozitare.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, a mulţumit municipalităţii pentru această iniţiativă şi a asigurat populaţia că în pieţele volante vor fi prezenţi ţăranii români, marginalizaţi în ultimul timp.

„Am ajuns să fim ghidonaţi de supermarketuri şi sper ca aceste pieţe volante să deschidă apetitul cumpărătorilor spre producătorii direcţi. Această acţiune este coordonată de Agrostar -Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Olt, din bazinele agricole renumite prin producerea legumelor proaspete. Am dori să fie o tradiţie de pieţe volante în Bucureşti.Vom avea o alternativă la hipermarketuri, la centrele comerciale, la intermediari. După mulţi ani, producătorii noştri încearcă să dezvolte piaţa cu produsele tradiţionale”, a mai spus Ştefan.

Primarul general Sorin Oprescu s-a întâlnit în luna iunie cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, pentru a discuta despre combaterea speculei în pieţe şi scăderea preţurilor la produsele agroalimentare.

Edilul-şef a declarat, imediat după întâlnirea cu cei doi, că a convenit cu aceştia să adopte în cât mai scurt timp un plan de măsuri care să prevadă înfiinţarea de pieţe volante în Bucureşti, asemeni celor care există în alte oraşe europene.

El a precizat că a luat în discuţie împreună cu ministrul Agriculturii posibilitatea ca pieţele mobile să suplinească lipsa magazinelor de proximitate şi să răspundă cererilor cetăţenilor care nu pot merge din diverse motive la supermarketuri.

„Este o problemă şi o prioritate pentru noi ca să fim alături de cei de vârsta a treia, care, din cauza vârstei sau a veniturilor reduse, nu pot să-şi facă cumpărăturile de la marile centre comerciale”, a spus primarul general.

O altă temă abordată a fost aceea privind crearea în fiecare piaţă de spaţii rezervate exclusiv producătorilor agricoli, în proporţie de 30%, precum şi adoptarea unor măsuri pentru a interzice prezenţa comercianţilor clandestini şi neautorizaţi.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a afirmat, cu acea ocazie, că va susţine propunerile primarului Oprescu, subliniind că doreşte să existe un parteneriat între cele două instituţii, care să stabilească reguli de funcţionare a acestor pieţe volante.

Dacian Cioloş a susţinut că în câteva săptămâni vor putea apărea rezultate concrete privind proiectele municipalităţii.

„Avem interesul să promovăm produse româneşti, pentru că 80% din produsele vândute la ora actuală sunt din import. Sectorul produselor româneşti s-a diminuat mult în ultimii ani şi dorim să impunem din nou pe piaţă marfa autohtonă”, a spus ministrul. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a subliniat, în context, că este pregătit să creeze o alternativă la supermarketuri şi să ofere produse agricole româneşti pentru ca producătorii să aibă acces direct în pieţe.

Agerpres

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close