Antena 3 CNN Actualitate SRI, la un nou nivel de supraveghere. Ce date vor fi colectate de la români

SRI, la un nou nivel de supraveghere. Ce date vor fi colectate de la români

SRI, la un nou nivel de supraveghere. Ce date vor fi colectate de la români
Sursa foto: foto: pixabay.com
17 Aug 2016   •   19:47

Controversatul sistem SRI SII Analytics de prevenire a fraudei, corupţiei, terorismului şi evaziunii fiscale va pune la un loc toate bazele de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului pentru ca instituţiile statului să analizeze mai bine cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie, potrivit adevarul.ro.

Acuzat că-şi face un sistem ”Big Brother” cu bani europeni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) susţine că proiectul SII Analytics, criticat de societatea civilă pentru că ar putea deveni o intruziune în viaţa privată a cetăţenilor, va opera doar bazele de date deja existente, însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor.

SRI va pune în acelaşi loc baze de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului român printre care cele ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Finanţe/ANAF, Ministerului Justiţiei, cele ale Băncii Naţionale a României sau ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Sistemul informatic preia informaţiile necesare de la mai multe instituţii publice, prin asigurarea interoperabilităţii dintre bazele de date ale acestora.

Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord", se arată în caietul de sarcini al proiectului „Sistemul Informatic Integrat (SII) Analytics”. Reprezentanţii SRI dau şi eu exemplu despre situaţiile în care noul „Big Brother” va fi interogat:

„Dacă o persoană doreşte să obţină un permis de port-armă o simplă interogare a sistemului SII ANALYTICS îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulţi angajaţi ai instituţiilor statului”.

Mai mult, pe adevarul.ro

 

×
Subiecte în articol: SRI big brother
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close