Antena 3 CNN Actualitate SRI: România nu face trafic ilicit cu materiale radioactive

SRI: România nu face trafic ilicit cu materiale radioactive

SRI: România nu face trafic ilicit cu materiale radioactive
08 Ian 2008   •   09:50
SRI şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare contestă orice posibilitate de trafic ilicit cu materiale nucleare şi radioactive pe teritoriul României. Precizarea vine ca răspuns la avertismentele lansate de şeful Agenţiei internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei. Potrivit acestuia, reţeaua teroristă Al Qaida ar putea procura material radioactiv din mai multe ţări foste comuniste, printre care şi România. Posibilitatea ca o reţea teroristă să obţină material radioactiv din România este exclusă de autorităţile române din domeniul nuclear.

Directorul cu securitatea nucleară al institutului de Cercetări din Piteşti, Marin Ciocănescu, a venit cu precizări. ?O astfel de acţiune nu este posibilă şi este prea puţin probabilă?, spune Ciocănescu.

?Sunt legi care previn tranzitul transfrontalier al deşeurilor radioactive. România nu a exportat şi nu a primit niciodată deşeuri radioactive din altă parte?, a subliniat Marian Ciocănescu, care a menţionat şi că este încredinţat ?că nu domnul El Baradei a spus astfel de lucruri. El e foarte bine informat?.

Declaraţiile şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei, au apărut într-un cotidian de limbă arabă şi au fost preluate de agenţii de presă.

În interviu, El Baradei îşi declară temerea că membrii reţelei teroriste Al Qaida ar putea pregăti un atac nuclear sau radioactiv.

El a precizat că probabilitatea ca teroriştii să pună mâna pe resurse radioactive este destul de mare, dat fiind informaþiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. În acest context, ElBaradei a menţionat ţări foste comuniste, precum Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi România.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close