Antena 3 CNN Actualitate Stănculescu: M-am gândit că se va spune că i-am făcut scăpaţi pe soţii Ceauşescu (VIDEO)

Stănculescu: M-am gândit că se va spune că i-am făcut scăpaţi pe soţii Ceauşescu (VIDEO)

Stănculescu: M-am gândit că se va spune că i-am făcut scăpaţi pe soţii Ceauşescu (VIDEO)
21 Iul 2010   •   14:03

 

?Vom afla exact ce trebuie. Este exact ce trebuia să se găsească acolo şi ce s-a spus că se va găsi? spune fostul general Victor Athanasie Stănculescu, în legătură cu deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale soţilor Ceauşescu..

Stănculescu, una dintre figurile centrale ale procesului împotriva cuplului dictator, a povestit incidentul petrecut după executarea celor doi, când, pentru o perioadă scurtă de timp, cadavrele au fost pierdute. În opinia fostului general, acest lucru a fost posibil deoarece sistemul militar nu a funcţionat perfect.

Trupurile celor doi au fost aduse lângă stadionul Ghencea de nişte elicoptere, urmând să fie preluate şi duse la spitalul Militar. În momentul în care elicopterele au aterizat, salvările nu ajunseseră la faţa locului să preia cadavrele. Întrucât personalul de zbor nu avea pregătire pentru zbor de noapte, elicopterele au trebuit să plece. Trupurile au fost lăsate în grija unui căpitan.

Stânculescu povesteşte că el însuşi a pierdut legătura cu cei care păzeu trupurile. Mai mult, transportorul în care se afla a fost atacat şi unul dintre militarii care îl însoţeu a murit.

?S-a tot dus vorba ani şi zeci de ani. Mi-am pus problema că voi fi trecut în tabăra proceauşistă şi că se va spune că i-am făcut scăpaţi? povesteşte, pentru Antena 3, fostul general.

În cele din urmă, trupurile au fost găsite la o garnizoană care era lipită de stadionul Ghencea. Militarul care păzea regimentul i-a povestit lui Stănculescu felul în care acestea au ajuns acolo. Căpitanul care le păzea i-a adus două ?pachete? şi i-a spus să le treacă ?dincoace de parapet?. Cele două cadavre erau înfăşurate în foi de cort şi Stănculescu îşi aminteşte că pantofii Elenei Ceauşescu erau la vedere

Fostul general a povestit şi cum s-a luat decizia ca cei doi să fie îngropaţi în cimitirul ghencea Civil.

?S-au săpat două gropi la cimitirul militar Ghencea şi apoi s-a hotărât să nu facem un amestec cu trecutul şi viitorul şi s-a votat să îl mutăm în Ghencea la civil. Şi apoi a început teoria conspiraţiei. Să nu vină cineva să profaneze mormintele. Şi atunci s-au dat două nume fictive? a povestit Stănculescu.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close