Antena 3 CNN Actualitate Starea de sănătate a minerilor blocaţi în mină la Roşia Montană este "satisfăcătoare"

Starea de sănătate a minerilor blocaţi în mină la Roşia Montană este "satisfăcătoare"

Starea de sănătate a minerilor blocaţi în mină la Roşia Montană este "satisfăcătoare"
14 Sep 2013   •   16:00
Starea de sănătate a celor 33 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat în galeria Cătălina Monuleşti este satisfăcătoare, au declarat, sâmbătă, medicii care i-au examinat pe protestatari, conform Agerpres.
 
Minerii sunt monitorizaţi permanent de medici. Ortacilor le-a fost măsurată tensiunea arterială, glicemia, le-a fost luat pulsul şi le-a fost făcut examen EKG. 
 
Cei 33 de mineri, din care 22 se află în subteran de miercuri dimineaţa, iar ceilalţi 11 de vineri după amiază, la o distanţă de un kilometru de gura minei şi o diferenţă de nivel de 300 de metri, stau în condiţii improprii, cu umiditate foarte mare şi cu temperatură scăzută, de doar câteva grade. Ei dispun de pături, apă şi alimente. 
 
Minerii au ameninţat, miercuri, că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă, la ora 12,00, nu vor veni în localitatea din Apuseni să discute cu ei preşedintele Senatului Crin Antonescu - pe care-l consideră ''principalul vinovat'' de situaţia actuală a proiectului miner - şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare. În urma discuţiilor avute cu liderul sindicatului ''Viitorul Mineritului'', Cristian Albu, minerii au renunţat la greva foamei. 
 
La Roşia Montană s-au deplasat sâmbătă doi din cei trei parlamentari liberali de Alba, senatorul Teodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor şi prefectul Gheorghe Feneşer. În discuţiile cu politicienii, protestatarii suprafaţă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de stadiul în care au ajuns discuţiile referitoare la proiectul minier. 
 
Minerii blocaţi în mină au solicitat autorităţilor garanţii că proiectul minier va fi aprobat. La suprafaţă, la gura minei, alţi peste o sută de angajaţi ai RMGC şi rude ale acestora protestează sâmbătă, pentru a patra zi consecutiv. Ei spus că s-au ''săturat de atâta aşteptat'' şi cer locuri de muncă. 
 
Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai RMGC expiră contractele de muncă în luna septembrie, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni. 
 
Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de companie, rata şomajului ar ajunge, în comună, la peste 74%, potrivit edilului, Eugen Furdui. 
 
Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Până în anii trecuţi, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea. La iniţiativa companiei, în ultimii doi ani, câteva mii de persoane au avut posibilitatea să viziteze galeria. 
 
Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ''Alburnus Maior'', acestea reprezentând primele acte juridice de la noi din ţară. 
 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close