Antena 3 CNN Actualitate Statuia generalului Ştefan Guşă din Tg. Mureş, motiv de discordie între maghiari

Statuia generalului Ştefan Guşă din Tg. Mureş, motiv de discordie între maghiari

Statuia generalului Ştefan Guşă din Tg. Mureş, motiv de discordie între maghiari
Sursa foto: UDMR
19 Sep 2009   •   20:39

Consiliul local a aprobat un ordin pentru amplasarea în oraş a statuii generalului Ştefan Guşă, fapt care l-a intrigat foarte tare pe preşedintele UDMR, Marko Bela este că şi consilierii maghiari au votat această decizie şi, mai grav, fără a se consulta cu conducerea Uniunii. Marko Bela a lăsat să se înţeleagă că insubordonarea ar putea fi chiar sancţionată.

Marko Bela susţine că reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Târgu Mureş ?fac gafă după gafă?. "Generalul Guşă nu are nevoie de statui şi noi nu trebuie să colaborăm cu iniţiative care urmăresc ridicarea a astfel de statui. (...) N-a fost întrebată conducerea UDMR, judeţeană sau naţională, dacă putem ridica o statuie a generalului Guşă la Târgu Mureş. Nu se poate. Nici românii nu ar trebui să fie de acord cu aşa ceva." - a declarat Marko Bela.

Preşedintele UDMR susţine că generalul Ştefan Guşă este un personaj controversat al Revoluţiei din Decembrie 1989 şi nu ar trebui să aibă o statuie la Târgu Mureş.

Replica a venit de la Corneliu Vadim Tudor, preşedinte partidului România Mare este de părere că Marko Bela nu are calitatea să interzică amplasarea statuii generalului Guşă la Târgu Mureş.

Consiliul Local Târgu Mureş a decis să amplaseze un bust al generalului Ştefan Guşă pe aleea pietonală de pe Bulevardul Cetăţii din municipiu. Iniţiativa aparţine Fundaţiei "General Ştefan Guşă", care susţine că numele generalului se leagă de Târgu Mureş, prin calitatea acestuia de Şef de Stat Major şi comandant al Diviziei de Tancuri din localitate.

În Consiliul Local Târgu Mureş, dintre cei 23 de consilieri locali, zece sunt ai UDMR.

Antena 3

×
Subiecte în articol: statuie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close