Antena 3 CNN Actualitate Statul, JEFUIT de zeci de milioane de euro prin RETROCEDĂRI ILEGALE

Statul, JEFUIT de zeci de milioane de euro prin RETROCEDĂRI ILEGALE

Statul, JEFUIT de zeci de milioane de euro prin RETROCEDĂRI ILEGALE
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Dec 2013   •   17:39

Statul român a pierdut zeci de milioane de euro, în urma jafului de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Judecătorii Curţii de Conturi au descoperit că cele mai multe retrocedări ilegale s-au făcut în timpul guvernării democrat-liberale, chiar în anul crizei. La mijloc sunt funcţionarii, dar mai ales al evaluatorii. Toate firmele de acest fel, suspectate de supraevaluări, vor fi cercetate. 

"În 2010 şi 2011 s-au acordat titluri de despăgubire de 1,4 miliarde euro şi s-au creat şi acele rapoarte de evaluare care ulterior au fost validate de instanţă de încă 200 de milioane de euro", a arătat GEORGE BĂEŞU, preşedintele ANRP.

Asta în anul crizei, când guvernul condus de Emil Boc a tăiat salariile românilor. Curtea de Conturi a descoperit că multe dintre despăgubirile de zeci de milioane de euro au fost acordate, ilegal. Unele dintre dosare erau incomplete şi lipseau certificatele de moştenitori. În alte cazuri, inspectorii de Conturi au aflat că ANRP a acordat despăgubiri de mai multe ori, aceleiaşi persoane.

În plus, sute de terenuri au fost supraevaluate de către firmele de profil, multe cu ramificaţii în politică.

"Am avut situaţii în care de la o evaluare la alta s-a coborât la jumătate din valoare", a mai spus preşedintele ANRP.

Inspectorii au descoperit că evaluările terenurilor nu se făceau în funcţie de grila notarială sau de ultima tranzacţie din zonă. Unele firme ţineau cont doar de anunţurile de la mica publicitate, care, de cele mai multe ori, erau exagerate. Toate aceste firme de evaluare, suspectate de nereguli, vor fi cercetate. 

Curtea de Conturi a sesizat DNA şi Parchetul General în problema retrocedărilor.

×
Subiecte în articol: ANRP retrocedari retrocedari ilegale
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close