Antena 3 CNN Actualitate Statul român a autorizat S.I.E. să asculte fără mandat telefoanele românilor

Statul român a autorizat S.I.E. să asculte fără mandat telefoanele românilor

Statul român a autorizat S.I.E. să asculte fără mandat telefoanele românilor
07 Aug 2008   •   09:39

Serviciul de Informaţii Externe se ascunde în spatele unor legi care îi permit să asculte pe oricine şi oricând, chiar şi fără mandat. Deşi oficial singura autoritate naţională în domeniul interceptărilor este Serviciul Român de Informaţii, jurnaliştii de la Ziua au descoperit că statul român, printr-o hotărâre strict secretă, a autorizat şi Serviciul de Informaţii Externe să folosească cele mai sofisticate echipamente, pentru ascultarea telefoanelor românilor şi a tuturor comunicaţiilor prin internet.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a adoptat, în aprilie 2004, o hotărâre prin care autoriza Serviciul de Informatii Externe să intercepteze comunicaţiile efectuate prin satelit, susţin jurnaliştii de la Ziua. Din acel moment, S.I.E. şi-ar fi procurat cele mai performante dispozitive necesare interceptărilor. Potrivit legii acestea pot fi efectuate cu autorizarea unui judecător.

Sunt însă şi situaţii exceptionale în care un telefon poate fi ascultat şi fără mandat. Această operaţiune se poate desfăşura timp de maxim 48 de ore. În acest interval este obligatorie obţinerea unui mandat. Singura dată când în Parlament s-a vorbit despre legalitatea şi modul în care face interceptări S.I.E. s-a soldat cu demisia directorului serviciului de Informatii Externe, Claudiu Săftoiu. Acesta a recunoscut că S.I.E. face interceptări în lipsa unui mandat de la judecător.

Ciudat, atrag atenţia jurnaliştii, este că românii cărora le-au fost ascultate telefoanele de către serviciile secrete şi nu s-au descoperit ilegalităţi, nu sunt anuntaţi despre acest lucru, aşa cum se procedează în alte state democratice. Reprezentanţii S.I.E. au declarat pentru Ziua că hotărârea CSAT prin care S.I.E. poate face interceptări este clasificată strict secret şi vizează aspecte de siguranţă naţională.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close