Antena 3 CNN Actualitate Strategia antizgomot a Capitalei, un plagiat în valoare de 1,5 milioane de euro

Strategia antizgomot a Capitalei, un plagiat în valoare de 1,5 milioane de euro

Strategia antizgomot a Capitalei, un plagiat în valoare de 1,5 milioane de euro
05 Iul 2008   •   09:42

Plagiat în valoare de 1,5 milioane de euro, pe banii cetatenilor. Strategia antizgomot a Capitalei este o copie la indigo a strategiei Londrei cu privire la zgomotul ambiental, realizată în 2004. Pasaje întregi din document sunt aproape identice, iar multe dintre capitole au aceeaşi ordine a paragrafelor. Proiectul pentru realizarea strategiei a fost eleborat în timpul mandatului lui Adriean Videanu, remarcă jurnaliştii de la ?Cotidianul?.
Strategia de zgomot ambiental a Capitalei conţine paragrafe mari, identice cu cele din strategia Londrei, începând de la ?Cuvântul înainte? al primarului, până la măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile române. Mai mult, sunt capitole care au aceeaşi ordine a paragrafelor şi aceeaşi topică în interiorul frazelor. Iată de exemplu un fragment din ?Cuvântul înainte? al primarului:

?Cei care fac zgomot trebuie să fie conştienţi că pot suporta rigorile legii. În toată Europa, poliţia locală oferă prima linie de apărare contra vecinilor excesiv de zgomotoşi. Newyorkezii sună la NYPD.? (Strategia Bucureştiului).

?Noise makers need to be aware that music systems or other equipment can be confiscated if they cause real nuisance to others. In much of Europe, local police offer the first line of defence against excessively noisy neighbours. New Yorkers call NYPD.? (Strategia Londrei)

Şi în ceea ce priveşte măsurile care se impun, lucrurile par să stea la fel atât în Londra cât şi în Bucureşti. ?Următoarele probleme-cheie şi priorităţi iniţiale au fost identificate în strategia bucureşteană:
Trei probleme-cheie:
- Asigurarea unor suprafeţe de rulare de calitate pentru străzile Bucureştiului.
- Asigurarea unei interdicţii aeriene pe timp de noapte deasupra Bucureştiului.
- Reducerea zgomotului printr-o planificare şi proiectare mai bună a locuinţelor.?

Iată şi ce regăsim în strategia londoneză:
?The following key issues and initial priorities have been identified:
Three key issues:
- Securing good, noise reducing surfaces on Transport for London's roads.
- Securing a night aircraft ban across London..
- Reducing noise through better planning and design of new housing.?

Reprezentanţii firmei care a realizat proiectul au declarat pentru Cotidianul că este normal ca ambele strategii să fie asemănătoare, întrucât experţii lor au colaborat cu cei danezi şi englezi. Proiectul care a costat aproximativ 1,5 milioane de euro este deocamdată supus dezbaterii publice.

Sursa foto: nowandthen.ro

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close