Antena 3 CNN Actualitate Strategia de Dezvoltare Durabilă: 8 arii metropolitane, drumuri şi agricultură europene

Strategia de Dezvoltare Durabilă: 8 arii metropolitane, drumuri şi agricultură europene

Strategia de Dezvoltare Durabilă: 8 arii metropolitane, drumuri şi agricultură europene
16 Iul 2008   •   10:57

Românii vor trăi în opt arii metropolitane, cu un grad de urbanizare, care va ajunge la 70%, iar drumurile şi agricultura românească se vor ridica la nivel european. Toate acestea se vor întâmpla peste 22 de ani, potrivit Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, elaborată de Guvern.

Peste 40% din populaţia României locuieşte astăzi în mediul rural, iar ţara nostră are doar 228 de kilometri de autostradă. În 2030, însă, aproape trei sferturi din români vor trăi în oraşe. Şi tot atunci vom avea drumuri europene. Este concluzia experţilor Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a României.

Documentul mai arată că peste două decenii vom atinge nivelul mediu de dezvoltare al ţărilor din Uniunea Europeană. Până atunci moneda unică europeană va fi adoptată şi pe teritoriul nostru. Gradul de modernizare al ţării nostre va fi întregit de o economie bazată pe servicii, în condiţiile în care România este acum codaşa Europei ca şi nivel de dezvoltare.

Strategia pentru Dezvoltare Durabilă face preziceri şi în privinţa speranţei de viaţă. Dacă în prezent aceasta este de 68 ani pentru femei şi 75 de ani pentru bărbaţi, în 2050, va fi de 82 de ani pentru femei şi de 77 de ani pentru bărbaţi. Pe de altă parte, populaţia ţării va scădea la 16,7 milioane.

Agricultura, sănătatea şi învăţământul ar putea atinge nivelul mediu european abia în 2030, după cum în 2008, în România mor cei mai mulţi bebeluşi din Europa, iar infrastructura sistemului de sănătate este sub media ţărilor care au aderat la Uniune după 2004. Şi sistemul educaţional este sub standardele europene. Puţin peste 11% din adulţi au terminat o facultate, iar aproape jumătate din copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare.

Documentul, care urmează să fie adoptat de parlament şi prezentat Comisiei Europene, arată că peste douăzeci de ani ţara noatră va avea un rol bine definit în Uniunea Europeană şi îşi va consolida parteneriatul strategic cu SUA.

Antena3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close