Antena 3 CNN Actualitate Pașaportul COVID va conține un cod QR și se va putea descărca dintr-un portal web securizat

Pașaportul COVID va conține un cod QR și se va putea descărca dintr-un portal web securizat

”Pașapoartele COVID” care vor permite libera circulație în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de COVID-19 vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza și descărca dintr-un portal web securizat.

Pașaportul COVID va conține un cod QR și se va putea descărca dintr-un portal web securizat
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    11 Mai 2021   •   15:44

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis astăzi, 11 mai, o informare despre modul în care vor funcționa certificatele verzi digitale pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene. 

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. Acesta va putea fi utilizat și în format tipărit.

"În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora", precizează STS într-un comunicat de presă. 

Termenul vehiculat pentru implementarea certificatelor verzi ar putea fi începutul lunii iulie a acestui an. 

"În luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c.", se mai arată în informarea oficială.

×
Subiecte în articol: COVID pasaport
Parteneri
A murit Ionuţ, tânărul ajuns în comă după o durere de măsea
x close