Antena 3 CNN Actualitate O studentă rătăcită în Munţii Piatra Craiului a crezut că a murit şi a ajuns în Rai când salvamontiştii au ajuns la ea

O studentă rătăcită în Munţii Piatra Craiului a crezut că a murit şi a ajuns în Rai când salvamontiştii au ajuns la ea

O studentă în vârstă de 24 de ani, din Cehia, dar care studiază la Bucureşti, s-a rătăcit în Munţii Piatra Craiului, fără mănuşi, căciulă sau lanternă, şi a crezut că a murit şi a ajuns în Rai atunci când salvamontiştii din Zărneşti au ajuns la ea şi i-au salvat viaţa.

O studentă rătăcită în Munţii Piatra Craiului a crezut că a murit şi a ajuns în Rai când salvamontiştii au ajuns la ea
Sursa foto: Facebook | Serviciul Public Local Salvamont Zărnești
de Georgiana Adam    |    09 Feb 2024   •   14:31

Tânăra studentă la Arte a plecat joi dimineaţă din Zărneşti, judeţul Braşov, către cabana Curmătura şi apoi spre Vârful Turnu din Munţii Piatra Craiului, fiind îmbrăcată cu cizme de piele, colanţi, un hanorac şi poşetă.

Fără mănuşi, căciulă sau lanternă, tânăra îmbrăcată sumar pentru un traseu montan la aproape 2.000 de metri altitudine a reuşit, după câteva ore, să ajungă aproape de Vârful Turnu, pe Padina Hotarului.

Din nefericire pentru ea, vremea, altitudinea, oboseala, echipamentul nepotrivit şi faptul că nu vedea pe unde să meargă au făcut-o să se rătăcească şi, înainte să rămână fără baterie la telefon, a reuşit să sune la numărul unic de urgenţă 112 şi să explice situaţia în care a ajuns.

În galeria foto de mai jos puteţi găsi mai multe imagini de la intervenţia salvamontiştilor de la Zărneşti

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Salvamontiştii din Zărneşti au povestit, într-o postare pe Facebook, cum au reuşit să o salveze pe tânăra studentă, care ar fi putut să moară pe munte. Mai mult, atunci când au găsit-o, aproape inconştientă, studenta a crezut că a murit şi a ajuns în Rai şi chiar i-a întrebat pe salvamontişti dacă se află în Rai.

"Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește solicitare prin apel de urgențā 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.

Din nou o persoanā de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fārā niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singurā, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt.1923m), pe Padina Hotarului.

O nouā intervenție foarte durā, desfāșuratā contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflatā la limita supraviețuirii, în condiții de iarnā.

O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie). S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.

Ps: Salutām cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont- Salvaspeo Mehedinti, care a dorit sā ne însoțeascā la acțiune, pentru a învāța tainele acestei meserii nobile. Acesta se aflā, alāturi de noi într-un modul de pregātire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zārnești.

Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadā și recomandām încā o datā prudențā în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnā și informarea prealabilā prin Serviciile Salvamont.

Serviciul Public Local Salvamont Zārnești, întotdeauna în sprijinul dumneavoastrā!", se arată în postarea Salvamont Zărneşti.

Jurnal de activitate Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești,...

Publicată de Serviciul Public Local Salvamont Zărnești pe Vineri, 9 februarie 2024

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close