Antena 3 CNN Actualitate SUA, concluzii de ultimă oră privind prezenţa Rusiei în Siria: Nu e cum s-a crezut

SUA, concluzii de ultimă oră privind prezenţa Rusiei în Siria: Nu e cum s-a crezut

SUA, concluzii de ultimă oră privind prezenţa Rusiei în Siria: Nu e cum s-a crezut
22 Sep 2015   •   22:42

Avioanele pe care Rusia le-a trimis în Siria se află acolo, în momentul de față, pentru a-și proteja baza aeriană militară, mai degrabă decât pentru a pregăti o ofensivă și a se implica mai mult în conflictul sirian, a afirmat marți secretarul de stat american, John Kerry, citat de AFP şi Agerpres. 
"Da, și-au mărit numărul de aeronave (...) Pentru moment însă, militarii și majoritatea experților noștri sunt de părere că nivelul și tipul (de avioane) reprezintă o forță de protecție pentru baza lor aeriană", a răspuns John Kerry în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la Washington.

Această declarație vizibil liniștitoare a șefului diplomației americane pare să vină în contradicție cu ce se observă pe teren în Siria, și anume un angajament militar din ce în ce mai puternic al Moscovei în război, alături de regimul de la Damasc.

Siria condusă de președintele Bashar Al-Assad a primit de la aliatul său rus avioane de luptă și noi arme pentru a lupta contra jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI). Experți americani au afirmat luni că această implicare prefigurează o participare directă a Rusiei la luptele din această țară devastată de peste patru ani de un conflict din ce în ce mai complex între regim, rebeli, jihadiști și kurzi.

"Sunt anumite tipuri de aeronave (ruse trimise) acolo ce ar putea ridica întrebări cu privire la intenția Rusiei pe termen lung", a recunoscut John Kerry.

Ministrul și guvernul american sunt îngrijorați de câteva săptămâni din cauza prezenței militare ruse tot mai puternice în Siria, iar John Kerry a discutat această problemă în trei rânduri în ultimele zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Un înalt responsabil sirian a declarat că armata sa a "primit de la Moscova cel puțin cinci avioane de luptă și avioane de recunoaștere care ajută la identificarea obiectivelor cu o mare precizie, precum și material de luptă sofisticat pentru combaterea SI".

Avioanele au ajuns vineri la o bază militară din provincia Latakia, fief în vestul țării al regimului Al-Assad, potrivit aceleiași surse.

×
Subiecte în articol: conflict Siria John Kerry
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close