"Sultanul veiozelor" a fost arestat preventiv. Ce au descoperit anchetatorii la firmele sale

de D.G.    |    18 Sep 2015   •   17:27
"Sultanul veiozelor" a fost arestat preventiv. Ce au descoperit anchetatorii la firmele sale
Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă a omului de afaceri turc Abdullah Atas şi a altor trei persoane, în dosarul în care sunt acuzaţi de  evaziune fiscală de 1,5 milioane de euro.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor Parchetului Capitalei şi a emis pe numele celor patru mandate de arestare preventivă.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care va decide dacă aceştia rămân în arest preventiv, vor fi cercetaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.
Omul de afaceri turc Abdullah Atas, arestat preventiv după ce a intrat cu maşina într-un poliţist de la Rutieră, şi ceilalţi trei suspecţi au fost reţinuţi joi, în dosarul de evaziune fiscală.

Anchetatorii au făcut 12 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la care domiciliile suspecţilor şi ale asociaţilor unor firme fantomă, precum şi sediile firmelor vizate în cauză şi punctele de lucru ale acestora, fiind duse la audieri 18 persoane.
Surse din Poliţie au declarat că printre firmele percheziţionate a fost şi cea a lui Abdullah Atas, Atas Light, care are mai multe magazine cu corpuri de iluminat.

Abdullah Atas a fost scos din Arestul Poliţiei Capitalei şi dus în faţa anchetatorilor, în dosarul de evaziune fiscală.
"Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, instrumentează un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faţă de cinci cetăţeni turci, administratori a trei societăţi comerciale, ce deţin o poziţie importantă pe piaţa românească, în comerţul cu obiecte şi corpuri de iluminat", a arătat Poliţia Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, cei cinci administratori de firme au introdus în ţară, din spaţiul extra şi intracomunitar, cantităţi importante de obiecte şi corpuri de iluminat, pe care le-au vândut atât către alţi distribuitori cât şi prin intermediul magazinelor proprii, situate în Bucureşti şi Ilfov.

"Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi a TVA aferente veniturilor realizate, suspecţii au creat circuite comerciale fictive, înregistrând în contabilitate cheltuieli nereale, reprezentând fie achiziţii de la firme cu comportament de tip fantomă, fie achiziţii supraevaluate, ale întregului fond de comerţ, al unor societăţi controlate prin interpuşi şi aflate în insolvenţă sau lichidare", a precizat Poliţia Capitalei.
   
Firmele fantomă erau administrate de persoane de condiţie modestă, fără studii, unele dintre acestea având sediul în comuna Sinteşti, judeţul Ilfov şi fiind implicate şi în alte scheme evazioniste.
În cinci ani, în contabilitatea societăţilor vizate au fost înregistrate facturi fiscale fictive în valoare de peste patru milioane de euro, fiind produs un prejudiciu bugetului de stat de 1,5 milioane de euro, susţin anchetatorii.

Omul de afaceri turc Abdullah Atas a fost arestat preventiv în 3 august, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzat de omor calificat, după ce, în 2 august, a intrat cu maşina în poliţistul Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutieră a Capitalei, acesta decedând după aprtoape trei săptămâni, din cauza multiplelor traumatisme suferite. Anchetatorii au stabilit că Abdullah Atas avea, la momentul accidentului rutier, o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu 180 - 200 de kilometri la oră.

Parteneri
sati
x close